Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- drewniane szpikulce do szaszłyków
- rozgrzany grill
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do czosnku
- moździerz (opcjonalnie)
Przygotuj wcześniej:
Drewniane szpikulce do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania bezpośrednio na ogniu. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20-30 minut
Krok 1: MIKSUJEMY ORZECHY WŁOSKIE
Zalane wcześniej orzechy włoskie odcedzamy, a następnie miksujemy niezbyt drobno za pomocą blendera – tak, by po zmiksowaniu dało się wyczuć nieco większe kawałki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOFTY
Wegańskie mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kolendrę. Jeśli używamy kolendry w ziarnach, ucieramy je w moździerzu.
Dodajemy zmiksowane orzechy, drobno posiekaną miętę, oliwę i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: FORMUJEMY KOFTY
Dłonie zwilżamy wodą. Porcje masy formujemy w podłużne kotleciki, nadziewamy na szpikulce i nadajemy im ładny kształt.
Krok 4: GRILLUJEMY I PODAJEMY KOFTY
Kofty grillujemy ok. 5 minut z każdej strony tak, aby zarumieniły się z zewnątrz. Podajemy na ciepło z ulubionymi świeżymi warzywami i wegańskim dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.
Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowana mozzarella
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Ratatouille
- Tort chałwowo-orzechowy
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Chlebek w stylu włoskim
- Sałatka makaronowa z kurczakiem
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Kotlety jajeczne
- Ciastka jak jajka sadzone
- Dressing musztardowo-miodowy
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Sernikowe brownie w słoiku
- Marmolada z fig i wanilii
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Pieczony indyk cajun
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
- Tort cynamonowo-makowy
- Okoń nilowy ze szparagami
- Sernik z rabarbarem
- Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
- Wegańskie kofty z grilla
- Sałatka z bobem i cykorią
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Komentarze (2)
221 dni temu
Super przepis, kofty wyszły idealne!
odpowiedz
1005 dni temu
Niestety przepis jest niezbyt dobry, ponieważ kofty się rozpadają.
odpowiedz