Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Rozgrzany grill z pokrywą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY
Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY
Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotlet
z obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.
KROK 3: GRILLUJEMY BURGERY
Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Kotlety układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut z każdej strony*
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.
KROK 5: ZAPIEKAMY BUŁKI I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY
Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.
KROK 6: SKŁADAMY BURGERY
Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.
*Czas grillowania kotletów zależny jest od ich grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania kotletów.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Sałatka z grillowanych owoców
- Słodko-słony bezowiec
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Francuskie ptysie serowe
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Bibimbap z wołowiną
- Złote mleko
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Wegetariańska zapiekanka pasterska
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Wegetariańskie kanapki
- Błyskawiczne pierniczki
- Piyaz
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Komentarze (1)
941 dni temu
Burgery wyglądają pysznie! Na pewno też tak smakują. Na pewno będą się idealnie komponowały ze schłodzoną perłą jak znajomi przyniosą ją na posiadówkę :) Ja za to zaskoczę ich pysznymi burgerami!
odpowiedz