zobacz film Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • Rozgrzany grill z pokrywą

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY

Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.

 

KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY


Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotlet
z obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.


KROK 3: GRILLUJEMY BURGERY


Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Kotlety układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut z każdej strony*

 

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ


Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.
 

KROK 5: ZAPIEKAMY BUŁKI  I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY


Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.

 

KROK 6: SKŁADAMY BURGERY


Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.

 

*Czas grillowania kotletów zależny jest od ich grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania kotletów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Anka Anka
    941 dni temu
    Burgery wyglądają pysznie! Na pewno też tak smakują. Na pewno będą się idealnie komponowały ze schłodzoną perłą jak znajomi przyniosą ją na posiadówkę :) Ja za to zaskoczę ich pysznymi burgerami!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!