Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Rozgrzany grill z pokrywą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY
Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY
Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotlet
z obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.
KROK 3: GRILLUJEMY BURGERY
Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Kotlety układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut z każdej strony*
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.
KROK 5: ZAPIEKAMY BUŁKI I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY
Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.
KROK 6: SKŁADAMY BURGERY
Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.
*Czas grillowania kotletów zależny jest od ich grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania kotletów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1496 dni temu
Burgery wyglądają pysznie! Na pewno też tak smakują. Na pewno będą się idealnie komponowały ze schłodzoną perłą jak znajomi przyniosą ją na posiadówkę :) Ja za to zaskoczę ich pysznymi burgerami!
Odpowiedz