Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Rozgrzany grill z pokrywą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY
Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY
Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotlet
z obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.
KROK 3: GRILLUJEMY BURGERY
Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Kotlety układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut z każdej strony*
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.
KROK 5: ZAPIEKAMY BUŁKI I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY
Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.
KROK 6: SKŁADAMY BURGERY
Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.
*Czas grillowania kotletów zależny jest od ich grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania kotletów.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1170 dni temu
Burgery wyglądają pysznie! Na pewno też tak smakują. Na pewno będą się idealnie komponowały ze schłodzoną perłą jak znajomi przyniosą ją na posiadówkę :) Ja za to zaskoczę ich pysznymi burgerami!
odpowiedz