zobacz film Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • obieraczkę do warzyw

Przygotuj wcześniej:

Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było dobrze schłodzone.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószamy pieprzem. Zimne masło koimy na mniejsze kawałki, a czosnek w cienkie plasterki.

KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy na niej kawałki piersi kurczaka z obu stron. Mięso nie musi być mocno podsmażone, jedynie lekko złote, aby mogło się dogotować w sosie. Gotowe kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zdejmujemy z ognia. Dodajemy na nią 1 łyżkę oleju, czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie czosnek blanszujemy na niewielkim ogniu, dodajemy ocet balsamiczny i masło i całość powoli podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy odrobinę skórki.

KROK 4: PODGRZEWAMY KURCZAKA W SOSIE

Na patelni z podgrzanym sosem układamy kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy całość, nie obracając kurczaka na drugą stronę.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Kawałki piersi kurczaka przekładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym oraz skrapiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nich rukolę i ścieramy na obieraczce odrobinę parmezanu.

WSKAZÓWKA! Kurczaka możemy podać z dodatkową porcją sera lub skropionego jeszcze odrobiną miodu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!