zobacz film Ciasto tulipan

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • okrągłą formę o średnicy 30 cm (ze stożkiem)
  • 2 rękawy cukiernicze (jeden z prostą tylką)
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • drewniany patyczek

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera, blendera lub w naczyniu robota i wstaw do lodówki. Żelatynę zalej wodą w miseczce i odstaw, by napęczniała.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM

Białka ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy nasionka z laski wanilii, zwiększamy obroty robota i ubijamy całość na sztywną, perłową pianę.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do piany z białek, za każdym razem mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej. Naprzemiennie z mąką do białek dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 3: SKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Bazę ciasta przekładamy do 4 osobnych misek, dzieląc ją na 4 równe części. Do pierwszej miski dodajemy 1½ łyżki mąki i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy. Zawartość pierwszej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.

Do drugiej miski dodajemy kakao, 2 żółtka i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zawartość drugiej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy, na warstwę jasnego ciasta.

Do trzeciej miski dodajemy kisiel i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zawartość trzeciej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy.

Do czwartej miski dodajemy mak i 1 żółtko. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zawartość czwartej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy.

Krok 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, nakłuwając je za pomocą drewnianej wykałaczki: jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by nie stracić puszystości śmietanki.

Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę śmietanki, mieszamy, a zahartowaną śmietankę z żelatyną łączymy z bazą kremu. Energicznie mieszamy całość. Krem odstawiamy (nie wkładamy do lodówki).

Krok 6: SKŁADAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wierzch wyrównujemy, ścinając go nożem. Ciasto przekrawamy na pół tak, by jego górę oddzielić od spodu.

Worek cukierniczy wypełniamy połową kremu, zamykamy, a jego końcówkę odcinamy. Krem szprycujemy na całą powierzchnię spodu i nakrywamy wierzchnią częścią ciasta. Delikatnie dociskamy. Nadmiar kremu, który wydostanie się bokiem, zdejmujemy za pomocą noża. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by krem stężał.

Krok 7: DEKORUJEMY CIASTO

Drugą połowę kremu przekładamy do osobnego worka z prostą tylką (końcówką). Worek zamykamy. Krem szprycujemy na wierzch schłodzonego ciasta, formując z niego dekoracyjne jopki (stożki).

Brzoskwinie wyławiamy z syropu i kroimy w cząstki. Układamy je nieregularnie na stożkach z kremu. Obok brzoskwiń układamy minibezy, ozdoby cukrowe i czekoladowe gwiazdki. Całość dekorujemy srebrnym pyłkiem w sprayu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • kulinarny.pl kulinarny.pl
    802 dni temu
    Wyśmienite

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!