Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- okrągłą formę o średnicy 30 cm (ze stożkiem)
- 2 rękawy cukiernicze (jeden z prostą tylką)
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- drewniany patyczek
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera, blendera lub w naczyniu robota i wstaw do lodówki. Żelatynę zalej wodą w miseczce i odstaw, by napęczniała.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy nasionka z laski wanilii, zwiększamy obroty robota i ubijamy całość na sztywną, perłową pianę.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do piany z białek, za każdym razem mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej. Naprzemiennie z mąką do białek dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: SKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Bazę ciasta przekładamy do 4 osobnych misek, dzieląc ją na 4 równe części. Do pierwszej miski dodajemy 1½ łyżki mąki i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy. Zawartość pierwszej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.
Do drugiej miski dodajemy kakao, 2 żółtka i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zawartość drugiej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy, na warstwę jasnego ciasta.
Do trzeciej miski dodajemy kisiel i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zawartość trzeciej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy.
Do czwartej miski dodajemy mak i 1 żółtko. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zawartość czwartej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy.
Krok 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, nakłuwając je za pomocą drewnianej wykałaczki: jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by nie stracić puszystości śmietanki.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę śmietanki, mieszamy, a zahartowaną śmietankę z żelatyną łączymy z bazą kremu. Energicznie mieszamy całość. Krem odstawiamy (nie wkładamy do lodówki).
Krok 6: SKŁADAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wierzch wyrównujemy, ścinając go nożem. Ciasto przekrawamy na pół tak, by jego górę oddzielić od spodu.
Worek cukierniczy wypełniamy połową kremu, zamykamy, a jego końcówkę odcinamy. Krem szprycujemy na całą powierzchnię spodu i nakrywamy wierzchnią częścią ciasta. Delikatnie dociskamy. Nadmiar kremu, który wydostanie się bokiem, zdejmujemy za pomocą noża. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by krem stężał.
Krok 7: DEKORUJEMY CIASTO
Drugą połowę kremu przekładamy do osobnego worka z prostą tylką (końcówką). Worek zamykamy. Krem szprycujemy na wierzch schłodzonego ciasta, formując z niego dekoracyjne jopki (stożki).
Brzoskwinie wyławiamy z syropu i kroimy w cząstki. Układamy je nieregularnie na stożkach z kremu. Obok brzoskwiń układamy minibezy, ozdoby cukrowe i czekoladowe gwiazdki. Całość dekorujemy srebrnym pyłkiem w sprayu.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
Wystarczy tylko 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto z owocami i to w wersji fit! Sprawdź przepis Kingi i przekonaj się sam/sama!
Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.
Proste ciasto z truskawkami
Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Angielski przysmak owocowy
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Tort czekoladowo-kawowy
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Klasyczna wuzetka
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Sorbet arbuzowy
- Monogram cake
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Babka cytrynowa
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Wegański awokado burger
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Ogórki w stylu kozackim
- Różowy makaron z burakami
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Chia parfait z domową granolą
- Marchewkowe ciasto wege i bezglutenowe
- Lodowe babeczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1001 dni temu
Wyśmienite
odpowiedz