Proste ciasto z truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • tortownicę o średnicy ok. 22 cm

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MYJEMY I OBIERAMY TRUSKAWKI

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki.

KROK 2: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do misy urządzenia dodajemy jajka i cukier. Ucieramy je na gładką masę wybierając obroty 4 na czas 3 minut.

KROK 3: UCIERAMY MASĘ JAJECZNĄ Z MASŁEM

Do masy jajecznej dodajemy masło w mniejszych kawałkach i ponownie ucieramy składniki wybierając obroty 6 na czas 30 sekund.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO

Do misy urządzenia dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ustawiając obroty 4 na 2 minuty.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Spód i brzegi tortownicy smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i układamy na nim truskawki. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut, aż nabierze złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!