zobacz film Flaki po włosku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ:

Flaki wołowe obgotowujemy dwukrotnie w wodzie, by stały się miękkie (2 razy po 30 minut). Za każdym razem odsączamy dokładnie wodę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK

Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.

KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA

Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.

KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.

KROK 4: DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK i FASOLĘ

Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.

Wyjmujemy gałązki tymianku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!