Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek o grubym dnie z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Karkówkę nacieramy 1,5 łyżeczki soli, mielonym pieprzem i 1 łyżeczką mielonego kminku. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek dość drobno siekamy.
KROK 2: OBSMAŻAMY KARKÓWKĘ
Na dnie garnka rozgrzewamy olej i utrzymując duży ogień, smażymy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy na czas smażenia cebuli.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W garnku roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż zacznie się rumienić i zmniejszy swoją objętość.
KROK 4: DUSIMY KARKÓWKĘ
Do przesmażonej cebuli dodajemy karkówkę, czosnek, ziele angielskie, kminek w całości, ziarna pieprzu i liście laurowe. Doprawiamy pozostałą solą. Następnie danie podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień do minimum i nakładamy pokrywę. Mięso dusimy przez ok. 2 godziny, obracając je od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając więcej wody. Gotowa karkówka powinna być bardzo miękka, niemal się rozpadać.
KROK 5: KOMPONUJEMY MACZANKĘ
Gotowe mięso kroimy w dość grube plastry. Na każdą połówkę kajzerki nakładamy odrobinę sosu i odkładamy je na chwilę, aby nim nasiąkły. Następnie na spód bułek dodajemy cebulę i plastry mięsa. Każdą taką kanapkę przykrywamy górną częścią bułki.
Bułki możemy podawać z dodatkiem plastrów kiszonego ogórka i odrobiną chrzanu.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab w sosie pieczarkowym z ziołami i pieczoną kapustą
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Jogurtowe bułeczki bezglutenowe
- Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska kapusta faszerowana
- Kremowa zupa tortellini
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Flaki po włosku
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Wytrawna tarta Tatin
- Różowy makaron z burakami
- Risotto pomidorowe
- Suflety z serem munster
- CIASTO MILIONERA
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Rolada jabłkowa
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Komentarze (0)