zobacz film Sernik waniliowo-dyniowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rózgę do ciasta
  • patyczek do ciasta
  • paterę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Herbatniki kruszymy drobno w dużej misce. Dodajemy masło i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Gotową masę przekładamy do formy do ciasta i wyrównujemy dłońmi. Wkładamy do lodówki na czas potrzebny na wykonanie dalszych czynności.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SEROWĄ MASĘ WANILIOWO-DYNIOWĄ

Żółtka, cukier, ½ śmietanki ubijamy na parze – w dużej misce umieszczonej na garnku, w którym gotujemy 0,5 l wody. Kiedy składniki się połączą, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy cały czas rózgą do ciasta.

Kiedy masa zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy twaróg. Całość mieszamy jeszcze ok. 5 minut, zdejmujemy miskę i wyłączamy gaz.

KROK 3: DODAJEMY AGAR-AGAR I POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ

Agar-agar namaczamy w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy z pozostałą śmietanką i dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy.

Masę serową przelewamy na herbatnikowy spód.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DYNIOWĄ

Agar-agar namaczamy w soku z pomarańczy i rozpuszczamy. Zagotowujemy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut. Dodajemy purée dyniowe i mieszamy delikatnie. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną.

Masę wylewamy, wykonując okrągłe ruchy, na masę serową. Patyczkiem do ciasta mieszamy delikatnie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ KARMELOWĄ

Cukier wysypujemy na całą powierzchnię patelni i polewamy całość wodą. Smażymy do momentu uzyskania lekkiego karmelowego koloru na brzegach patelni. Dodajemy śmietankę, syrop klonowy, masło i sól. Mieszamy do momentu uzyskania karmelowego koloru. Wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia.

KROK 6: DEKORUJEMY SERNIK

Wyjmujemy sernik z lodówki i przekładamy na paterę. Na wierzch wylewamy polewę karmelową i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na brzegach sernika układamy orzechy pekan.  

Domowy cukier waniliowy możesz zrobić, wkładając laskę wanilii do słoiczka z cukrem. Laska może być pozbawiona nasionek. Jeśli nie masz cukru waniliowego, użyj cukru wanilinowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!