Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ:
Flaki wołowe obgotowujemy dwukrotnie w wodzie, by stały się miękkie (2 razy po 30 minut). Za każdym razem odsączamy dokładnie wodę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK
Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.
KROK 4: DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK i FASOLĘ
Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
Wyjmujemy gałązki tymianku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
- Łazanki
- Piernik świąteczny
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)