Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ:
Flaki wołowe obgotowujemy dwukrotnie w wodzie, by stały się miękkie (2 razy po 30 minut). Za każdym razem odsączamy dokładnie wodę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK
Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.
KROK 4: DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK i FASOLĘ
Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
Wyjmujemy gałązki tymianku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.
Zobacz podobne
przepisy
Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.
Wegańskie flaczki z boczniaków
Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Grillowana kukurydza
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Piwne ziemniaczki
- Panforte
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wegańska kapusta faszerowana
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Boczniaki po kaszubsku
- Tradycyjna maczanka krakowska
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Gnocchi z kurczakiem
- Musaka z fasolą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Banana split
- Uszka z grzybami
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)