zobacz film Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • patelnię grillową

Przygotuj wcześniej:

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu. Następnie figi studzimy i kroimy w plastry.

Serek ricotta przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i posiekaną miętę. Mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plastry.

KROK 2: KROIMY I DOPRAWIAMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy na podłużne plastry o grubości do 1 cm. Plastry doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. Plastry mieszamy tak, żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażan.

KROK 3: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni grillowej układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.

KROK 4: ZWIJAMY ROLADKI

Upieczone plastry bakłażana przekładamy na talerz. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. Bakłażan zwijamy w roladki. Roladki przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!