Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- patelnię grillową
Przygotuj wcześniej:
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu. Następnie figi studzimy i kroimy w plastry.
Serek ricotta przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i posiekaną miętę. Mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plastry.
KROK 2: KROIMY I DOPRAWIAMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy na podłużne plastry o grubości do 1 cm. Plastry doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. Plastry mieszamy tak, żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażan.
KROK 3: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni grillowej układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.
KROK 4: ZWIJAMY ROLADKI
Upieczone plastry bakłażana przekładamy na talerz. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. Bakłażan zwijamy w roladki. Roladki przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!
Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.
Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Racuchy z jabłkami
- Czekoladowe fondue
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Paluchy wiedźmy
- Kotleciki jagnięce
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Crumble warzywny z fetą i grana padano
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Deser lodowy z owocami
- Banana split
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Flaki po włosku
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Risotto z warzywami
- Uszka z grzybami
- Agarowe galaretki truskawkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)