
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- patelnię grillową
Przygotuj wcześniej:
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu. Następnie figi studzimy i kroimy w plastry.
Serek ricotta przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i posiekaną miętę. Mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plastry.
KROK 2: KROIMY I DOPRAWIAMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy na podłużne plastry o grubości do 1 cm. Plastry doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. Plastry mieszamy tak, żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażan.
KROK 3: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni grillowej układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.
KROK 4: ZWIJAMY ROLADKI
Upieczone plastry bakłażana przekładamy na talerz. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. Bakłażan zwijamy w roladki. Roladki przekładamy na talerz.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)