Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek do smarowania
- miskę z wodą
- rozdrabniacz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY PLASTRY BAKŁAŻANA
Bakłażan kroimy wzdłuż na cienkie plastry i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i rozsmarowujemy ją pędzelkiem. Bakłażan wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.
KROK 2: PRAŻYMY ORZECHY
Na patelni prażymy orzechy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Uprażone orzechy przekładamy do rozdrabniacza.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Na tą samą patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy do niej czosnek i całość chwilę smażymy, po czym dodajemy do orzechów. Całość doprawiamy: sokiem z cytryny, szczyptą soli, słodką papryką, chili i miodem. Dokładamy świeżą kolendrę. Wszystkie składniki rozdrabniamy, tak aby wyczuwalne były małe grudki (masa nie ma być supergładka, lecz lekko grudkowata).
KROK 4: WYCIĄGAMY PESTKI Z GRANATU
Z granatu wyciągamy pestki – odkrawamy górę i dół owocu, po czym przekrawamy go w miejscach, gdzie są pęknięcia. Następnie wkładamy do miski z wodą i wydłubujemy pestki. Odcedzamy.
KROK 5: FASZERUJEMY I ZWIJAMY BAKŁAŻAN
Upieczony bakłażan wyjmujemy z piekarnika. Na brzeg każdego plastra kładziemy odrobinę farszu i zwijamy, tworząc roladkę. Gotowe roladki posypujemy granatem i ozdabiamy kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!
Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
Wrapy z szynką i mango
Wrapy z szynką i mango to świetna propozycja dania, które zabierzesz na piknik lub drugie śniadanie do pracy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
- Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Kawowy dacquoise z kremem
- Chlebek pizzowy
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Mrożony jogurt z owocami
- Minipizze razowe z warzywami
- Crostini z burratą à la caprese
- Marakuja curd
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Placuszki bananowe z czekoladą
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Gruszki parowane w białym winie
- Ciasto salceson z jabłkami
- Indyk z salsą truskawkową
- Sum z karaibską salsą
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Owsiankowe latte z granolą
- Koktajl z czerwonych pomarańczy
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Curry rybne z mango i kolendrą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
536 dni temu
Witam, czy te roladki będą smaczne "na zimno" ?
odpowiedz
535 dni temu
Na pewno będą pyszne w temperaturze pokojowej, więc zimne też powinny być smaczne :)