Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM
Kurczaka kroimy w kostkę. Orzeszki miażdżymy brzegiem noża, a następnie drobno siekamy. Składniki łączymy w miseczce. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek.
Czerwoną fasolę dokładnie odsączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i majonez. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP
Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO TORTILLI
Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 4: SKŁADAMY TORTILLE
Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy liście sałaty rzymskiej. Liście wypełniamy sałatką z kurczakiem. Całość posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach i pokruszonymi nachos.
Tortillę ciasno zwijamy do środka, zaczynając od dołu placka. Mocno dociskamy farsz i zamykamy go wewnątrz tortilli. Wrapy odkładamy, by farsz ułożył się w środku, a dip skleił brzegi tortilli.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO
Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.
Salsa powinna mieć lekko płynną konsystencję – jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i ponownie mieszamy.
KROK 7: KROIMY TORTILLE
Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze.. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.
KROK 8: PODAJEMY TORTILLE
Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!
Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!
Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!
Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Koktajl odżywczy z bananem
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Wegański twarożek z ziołami
- Kremowa grochówka z curry
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Rillettes z kaczki
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Ciasteczka bakaliowe
- Syrniki
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Rosół z gęsi z warzywami
- Kolorowe naleśniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)