zobacz film Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • kuchenkę mikrofalową
  • pędzelek
  • blender ręczny
  • kokilki na sosy

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CINNAMON TORTILLA ROLLS

Masło przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Cynamon mieszamy z cukrem w osobnej miseczce.

Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Nie musimy podpiekać placków: wystarczy, że staną się ciepłe i bardziej miękkie.

Podgrzane tortille smarujemy z jednej strony masłem, które rozprowadzamy po całej powierzchni za pomocą pędzelka. Warstwę masła obficie posypujemy mieszaniną cynamonu i cukru. Placki ciasno zwijamy, zamykając cukier i cynamon w środku. Ruloniki z tortilli lekko dociskamy, a następnie odkładamy, by skleiły się od środka.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Całość chwilę podgrzewamy, a następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS ŚLIWKOWY

Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Przekładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Śliwki podsmażamy, mieszając, aż płyn się zredukuje, baza sosu lekko zgęstnieje, a owoce zaczną się rozpadać.

Zawartość patelni przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładki sos za pomocą blendera ręcznego. Zmiksowany sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: PODAJEMY CINNAMON ROLLS

Przygotowane wcześniej cinnamon tortilla rolls układamy na suchej patelni łączeniem do dołu i chwilę podgrzewamy, aż się zarumienią. Odwracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy, aż nabiorą złotego koloru.

Rollsy zdejmujemy z patelni, kroimy po skosie na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. Obok rollsów ustawiamy sosy w kokilkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!