Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- kuchenkę mikrofalową
- pędzelek
- blender ręczny
- kokilki na sosy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CINNAMON TORTILLA ROLLS
Masło przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Cynamon mieszamy z cukrem w osobnej miseczce.
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Nie musimy podpiekać placków: wystarczy, że staną się ciepłe i bardziej miękkie.
Podgrzane tortille smarujemy z jednej strony masłem, które rozprowadzamy po całej powierzchni za pomocą pędzelka. Warstwę masła obficie posypujemy mieszaniną cynamonu i cukru. Placki ciasno zwijamy, zamykając cukier i cynamon w środku. Ruloniki z tortilli lekko dociskamy, a następnie odkładamy, by skleiły się od środka.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Całość chwilę podgrzewamy, a następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS ŚLIWKOWY
Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Przekładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Śliwki podsmażamy, mieszając, aż płyn się zredukuje, baza sosu lekko zgęstnieje, a owoce zaczną się rozpadać.
Zawartość patelni przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładki sos za pomocą blendera ręcznego. Zmiksowany sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: PODAJEMY CINNAMON ROLLS
Przygotowane wcześniej cinnamon tortilla rolls układamy na suchej patelni łączeniem do dołu i chwilę podgrzewamy, aż się zarumienią. Odwracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy, aż nabiorą złotego koloru.
Rollsy zdejmujemy z patelni, kroimy po skosie na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. Obok rollsów ustawiamy sosy w kokilkach.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Jajka po rosyjsku
- Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
- Warzywa w tempurze
- Ziemniaki z 2 sosami
- Zupa fasolowa
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Makowiec z jabłkami
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Trifle z kremem spekulatius
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Hummus z dodatkami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- CIASTO MILIONERA
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Krem pierniczkowy
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)