Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • gofrownicę do gofrów belgijskich

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

Szpinak gotujemy na parze lub blanszujemy. Studzimy go i drobno siekamy.

WSKAZÓWKA! Możemy użyć mrożonego szpinaku – należy go wtedy rozmrozić, odcedzić z płynu i wtedy posiekać.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Płatki owsiane, serek wiejski, jajka i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę w dużej misce. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i łączymy z drobno posiekanym szpinakiem.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy do niego dodać odrobinę wody.

KROK 3: PIECZEMY GOFRY

Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do gofrownicy za pomocą chochli. Gofry pieczemy, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Upieczone gofry przechowujemy w cieple.

KROK 4: SMAŻYMY JAJKA

Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka ostrożnie wbijamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne. Pod koniec smażenia doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.

KROK 5: PODAJEMY GOFRY

Gofry przekładamy na talerze i na każdym z nich układamy jajko sadzone. Następnie gofry dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i ulubionymi świeżymi ziołami.

WSKAZÓWKA! Do gofrów świetnym dodatkiem będą też pomidorki koktajlowe i twarożek ziołowy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!