Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Margarynę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była zimna. Szpinak przed przygotowaniem dania rozmroź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ze składników na ciasto krótko wyrabiamy gładkie, kruche ciasto. Następnie formujemy płaski placek, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
KROK 2: PIECZEMY SPÓD QUICHE’A
Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Następnie przekładamy je na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, formując kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220°C. Gotowe studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z TOFU
Tofu ucieramy ze skrobią, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Doprawiamy je 2 szczyptami soli, 1 szczyptą pieprzu i 1 szczyptą czosnku granulowanego.
KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy w krążki. Składniki szklimy na patelni na średnim ogniu. Rozmrożony szpinak odsączamy z płynu i dajemy na patelnię. Całość dość krótko podsmażamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
KROK 5: PIECZEMY QUICHE
Podsmażone składniki mieszamy z masą z tofu i przekładamy na podpieczony spód. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na placku. Całość posypujemy orzeszkami pinii i pokrojoną w kostkę fetą. Quiche pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.
WSKAZÓWKA! Quiche przed podaniem warto przez ok. 20 minut przestudzić. Danie możemy podawać z surówką i wegańskim dipem ziołowym.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sos teriyaki
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Ryba po japońsku
- Japońska kanapka onigirazu
- Kopytka z dyni
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Bulion rybny
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Sos czosnkowy
Komentarze (2)
24 dni temu
O matko jakie to dobre... :) Jeśli ktoś się zastanawia czy zrobić to zdecydowanie polecam.
odpowiedz
34 dni temu
pycha! naprawdę polecam
odpowiedz