zobacz film Hreczanyki z wegańską okrasą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • sito
  • praskę do ziemniaków

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kaszę gryczaną również ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ OKRASĘ

Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 30 minut. Cebula powinna się lekko wysuszyć i nabrać ładnego, lekko brązowego koloru.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwa razy przez praskę.

Krok 2: GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

Kapustę siekamy. Jeśli jest słona, przepłukujemy ją zimną wodą i dokładnie odsączamy na sicie.

Przekładamy kapustę do garnka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje, a kapusta delikatnie zmięknie i skruszeje. Jeśli woda odparuje, a kapusta wciąż będzie dość twarda, dolewamy odrobinę wody i ponownie odparowujemy.

Wyjmujemy przyprawy. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy na sicie.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA HRECZANYKI

Ziemniaczane purée łączymy w misce z ugotowaną kapustą i ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy jajka, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy.

Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy ok. 1 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Powinniśmy uzyskać zwartą, nielejącą się masę, którą łatwo można formować w dłoniach.

Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY HRECZANYKI

Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Z porcji gotowej masy na hreczanyki formujemy w dłoniach okrągłe kotleciki, które następnie delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.

Kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju ok. 3-5 minut z każdej strony – tak, by masa uzyskała ładny, złoty kolor.

Krok 5: PODAJEMY HRECZANYKI

Gotowe hreczanyki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany, wegańską okrasą i posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    87 dni temu
    Smakują świetnie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1244 dni temu
    Przydałyby się w przepisach również wartości odżywcze (B/T/W)!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1331 dni temu
    Co za bzdura, słowo klucz,"wegańską" użyte wyłącznie marketingowo by przyciągnąć tytułem, a to tylko cebula i olej. Dalej w przepisie są jajka i śmietana. Czemu nie jest podane, że w skład wchodzi też wegańska woda?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1329 dni temu
    Danie, które proponujemy to "hreczanyki z wegańską okrasą", nie zaś "wegańskie hreczanyki z okrasą": zależało nam, by przekazać odbiorcom, że tylko część dania jest w pełni roślinna, a naszą intencją nie było wprowadzanie kogokolwiek w błąd. Jeśli chciałbyś przygotować roślinne hreczanyki, podpowiadamy: niewegańskie składniki tego dania bardzo łatwo zastąpić wegańskimi. Do masy wystarczy dodać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego wcześniej z 6 łyżkami wody (odstaw miksturę na chwilę, by zmieniła konsystencję i zaczęła przypominać białko jaja), a całość podać z roślinną śmietaną. Mamy nadzieję, że dasz szansę wegańskiej okrasie i hreczanykom :) Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!