Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJANIE BIAŁEK
Do pojemnika miksującego włożyć nasadkę mieszającą. Rozdzielić jajka.
Białka wlać do pojemnik miksującego i ubijać na sztywną pianę (z zatkniętą miarką) 4 minuty 30 sekund/prędkość 4. W połowie czasu ubijania przez otwór w pokrywie dodać 1 szczyptę soli. Przełożyć pianę do innego naczynia i wstawić do lodówki. Opłukać pojemnik miksujący.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE CIASTA
Wnętrze tortownicy natłuścić masłem i oprószyć mąką. Do pojemnika miksującego włożyć żółtka, miękkie masło podzielone na kawałki i cukier trzcinowy. Ucierać (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Zmieszać mąkę, 30 g kakao i proszek do pieczenia, przesiać tę mieszankę na utartą masę. Dodać mielone orzechy i wyrabiać gładkie ciasto (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponowne mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 4. Do pojemnika miksującego włożyć 50 g tartej czekolady i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2. Pianę z białek włożyć do pojemnika miksującego, mieszać z ciastem (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/30 sekund/prędkość 2.
KROK 3: PIECZENIE I STUDZENIE CIASTA
Przełożyć ciasto do tortownicy, piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Ciasto wyjąć z piekarnika, studzić w formie 10 minut. Wyjąć ciasto z formy, studzić na kratce 1 godzinę. Pojemnik miksujący dokładnie umyć i opłukać zimną wodą.
KROK 4: PRZYGOTOWANIE KREMU
Do pojemnika włożyć nasadkę mieszającą. Wlać schłodzoną śmietankę, dodać zagęstniki i cukier. Ubijać śmietanę (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4, stale obserwując jej konsystencję. Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu śmietany. Wyjąć nasadkę mieszającą. Ubitą śmietanę ostrożnie wymieszać z pozostałą startą czekoladą.
KROK 5: SKŁADANIE TORTU
Wydrążyć ciasto łyżką na głębokość 1 cm, zostawiając wokół 2-cm brzeg. Resztki ciasta pokruszyć rękami.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w wydrążonym spodzie. Przykryć kremem śmietanowym, nadając tortowi kształt kopuły. Posypać okruchami ciasta i oprószyć pozostałym kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!
Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Słodka pizza owocowa
- Czekoladowy makaron z owocami
- Tort Bellini
- Trifle kawowo-bananowy
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Smoothie z żurawinami
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Trufle z batatów
- Granita cytrynowa
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Biskwity z kremem i owocami
- Tort bezowy z poziomkami
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Ciasto z batatów i mango
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Wegański deser czekoladowy z chia
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Tort naleśnikowy z kremem i owocami
- Przecier ze świeżych owoców
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Kisiel z owoców lasu
- Mango Margarita bez alkoholu
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Kluski kładzione
Komentarze (0)