Kopiec kreta
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJANIE BIAŁEK

Do pojemnika miksującego włożyć nasadkę mieszającą. Rozdzielić jajka.

Białka wlać do pojemnik miksującego i ubijać na sztywną pianę (z zatkniętą miarką) 4 minuty 30 sekund/prędkość 4. W połowie czasu ubijania przez otwór w pokrywie dodać 1 szczyptę soli. Przełożyć pianę do innego naczynia i wstawić do lodówki. Opłukać pojemnik miksujący.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE CIASTA

Wnętrze tortownicy natłuścić masłem i oprószyć mąką. Do pojemnika miksującego włożyć żółtka, miękkie masło podzielone na kawałki i cukier trzcinowy. Ucierać (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Zmieszać mąkę, 30 g kakao i proszek do pieczenia, przesiać tę mieszankę na utartą masę. Dodać mielone orzechy i wyrabiać gładkie ciasto (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponowne mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 4. Do pojemnika miksującego włożyć 50 g tartej czekolady i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2. Pianę z białek włożyć do pojemnika miksującego, mieszać z ciastem (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/30 sekund/prędkość 2.

KROK 3: PIECZENIE I STUDZENIE CIASTA

Przełożyć ciasto do tortownicy, piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Ciasto wyjąć z piekarnika, studzić w formie 10 minut. Wyjąć ciasto z formy, studzić na kratce 1 godzinę. Pojemnik miksujący dokładnie umyć i opłukać zimną wodą.

KROK 4: PRZYGOTOWANIE KREMU

Do pojemnika włożyć nasadkę mieszającą. Wlać schłodzoną śmietankę, dodać zagęstniki i cukier. Ubijać śmietanę (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4, stale obserwując jej konsystencję. Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu śmietany. Wyjąć nasadkę mieszającą. Ubitą śmietanę ostrożnie wymieszać z pozostałą startą czekoladą.

KROK 5: SKŁADANIE TORTU

Wydrążyć ciasto łyżką na głębokość 1 cm, zostawiając wokół 2-cm brzeg. Resztki ciasta pokruszyć rękami.

Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w wydrążonym spodzie. Przykryć kremem śmietanowym, nadając tortowi kształt kopuły. Posypać okruchami ciasta i oprószyć pozostałym kakao.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!