Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJANIE BIAŁEK
Do pojemnika miksującego włożyć nasadkę mieszającą. Rozdzielić jajka.
Białka wlać do pojemnik miksującego i ubijać na sztywną pianę (z zatkniętą miarką) 4 minuty 30 sekund/prędkość 4. W połowie czasu ubijania przez otwór w pokrywie dodać 1 szczyptę soli. Przełożyć pianę do innego naczynia i wstawić do lodówki. Opłukać pojemnik miksujący.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE CIASTA
Wnętrze tortownicy natłuścić masłem i oprószyć mąką. Do pojemnika miksującego włożyć żółtka, miękkie masło podzielone na kawałki i cukier trzcinowy. Ucierać (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Zmieszać mąkę, 30 g kakao i proszek do pieczenia, przesiać tę mieszankę na utartą masę. Dodać mielone orzechy i wyrabiać gładkie ciasto (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponowne mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 4. Do pojemnika miksującego włożyć 50 g tartej czekolady i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2. Pianę z białek włożyć do pojemnika miksującego, mieszać z ciastem (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/30 sekund/prędkość 2.
KROK 3: PIECZENIE I STUDZENIE CIASTA
Przełożyć ciasto do tortownicy, piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Ciasto wyjąć z piekarnika, studzić w formie 10 minut. Wyjąć ciasto z formy, studzić na kratce 1 godzinę. Pojemnik miksujący dokładnie umyć i opłukać zimną wodą.
KROK 4: PRZYGOTOWANIE KREMU
Do pojemnika włożyć nasadkę mieszającą. Wlać schłodzoną śmietankę, dodać zagęstniki i cukier. Ubijać śmietanę (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4, stale obserwując jej konsystencję. Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu śmietany. Wyjąć nasadkę mieszającą. Ubitą śmietanę ostrożnie wymieszać z pozostałą startą czekoladą.
KROK 5: SKŁADANIE TORTU
Wydrążyć ciasto łyżką na głębokość 1 cm, zostawiając wokół 2-cm brzeg. Resztki ciasta pokruszyć rękami.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w wydrążonym spodzie. Przykryć kremem śmietanowym, nadając tortowi kształt kopuły. Posypać okruchami ciasta i oprószyć pozostałym kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!
Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Kompot z suszu z cytryną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)