
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito o drobnych oczkach
- obieraczkę do warzyw
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- formę o średnicy 20 cm
- łopatkę silikonową
- paterę do tortu
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Surowy ryż do sushi przesyp do miski i wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie, by pozbawić go nadmiaru skrobi. Za każdym razem odsączaj ryż na sicie z mętnej wody, zalewaj ponownie świeżą wodą i płucz do momentu, w którym woda po płukaniu będzie przejrzysta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI
Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.
Krok 2: KROIMY WARZYWA I OWOCE
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół dookoła pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ w skórce nacinamy, krojąc go w cienkie plasterki. Pokrojony miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki.
Mango obieramy ze skórki za pomocą obieraczki, a następnie odcinamy cienkie plastry miąższu - również wykorzystując do tego celu obieraczkę do warzyw.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.
Krok 4: ZAKWASZAMY RYŻ
Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.
Połowę wystudzonego ryżu przekładamy do osobnej miski, łączymy z czarnym sezamem i delikatnie mieszamy, a drugą połowę pozostawiamy w garnku.
Krok 5: SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI
Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.
Ponownie zwilżamy dłonie. Na arkusz nori wykładamy ryż bez czarnego sezamu (zwilżając dłonie po każdym nałożeniu porcji ryżu), a następnie krewetki w oleju oraz awokado pokrojone w plastry. Awokado skrapiamy sokiem z limonki i przykrywamy drugą połową ryżu wymieszanego z czarnym sezamem. Ryż wykładamy dłońmi zwilżonymi zimną wodą.
Na warstwę ryżu wykładamy serek śmietankowy i dokładnie rozprowadzamy go po powierzchni za pomocą łopatki silikonowej. Mięso łososia oddzielamy od skóry, rozdrabniamy za pomocą widelca i wykładamy na warstwę serka. Wykładamy mango pokrojone w plasterki i ostatnią porcję ryżu bez czarnego sezamu. Pamiętamy o zwilżeniu dłoni zimną wodą. Wierzchnią warstwę tortu dokładnie wyrównujemy i dociskamy za pomocą łyżki.
Krok 6: DEKORUJEMY TORT
Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.
Ogórek kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, podłużne plasterki. Z plasterków formujemy różyczki, które układamy na wierzchu tortu. Różyczki uformowane z plastrów wędzonego na zimno łososia również wykładamy na wierzch tortu.
Tort dodatkowo dekorujemy ugotowanymi krewetkami, plastrami awokado i mango oraz jadalnymi kwiatami. Z wierzchu oprószamy jasnym sezamem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
692 dni temu
TAK
Odpowiedz
1240 dni temu
NIE
Odpowiedz