zobacz film Tort sushi

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito o drobnych oczkach
  • obieraczkę do warzyw
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach
  • formę o średnicy 20 cm
  • łopatkę silikonową
  • paterę do tortu

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Surowy ryż do sushi przesyp do miski i wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie, by pozbawić go nadmiaru skrobi. Za każdym razem odsączaj ryż na sicie z mętnej wody, zalewaj ponownie świeżą wodą i płucz do momentu, w którym woda po płukaniu będzie przejrzysta.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI

Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.

Krok 2: KROIMY WARZYWA I OWOCE

Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół dookoła pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ w skórce nacinamy, krojąc go w cienkie plasterki. Pokrojony miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki.  

Mango obieramy ze skórki za pomocą obieraczki, a następnie odcinamy cienkie plastry miąższu - również wykorzystując do tego celu obieraczkę do warzyw.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.

Krok 4: ZAKWASZAMY RYŻ

Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.

Połowę wystudzonego ryżu przekładamy do osobnej miski, łączymy z czarnym sezamem i delikatnie mieszamy, a drugą połowę pozostawiamy w garnku.

Krok 5: SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI

Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.

Ponownie zwilżamy dłonie. Na arkusz nori wykładamy ryż bez czarnego sezamu (zwilżając dłonie po każdym nałożeniu porcji ryżu), a następnie krewetki w oleju oraz awokado pokrojone w plastry. Awokado skrapiamy sokiem z limonki i przykrywamy drugą połową ryżu wymieszanego z czarnym sezamem. Ryż wykładamy dłońmi zwilżonymi zimną wodą.

Na warstwę ryżu wykładamy serek śmietankowy i dokładnie rozprowadzamy go po powierzchni za pomocą łopatki silikonowej. Mięso łososia oddzielamy od skóry, rozdrabniamy za pomocą widelca i wykładamy na warstwę serka. Wykładamy mango pokrojone w plasterki i ostatnią porcję ryżu bez czarnego sezamu. Pamiętamy o zwilżeniu dłoni zimną wodą. Wierzchnią warstwę tortu dokładnie wyrównujemy i dociskamy za pomocą łyżki.    

Krok 6: DEKORUJEMY TORT

Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.

Ogórek kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, podłużne plasterki. Z plasterków formujemy różyczki, które układamy na wierzchu tortu. Różyczki uformowane z plastrów wędzonego na zimno łososia również wykładamy na wierzch tortu.

Tort dodatkowo dekorujemy ugotowanymi krewetkami, plastrami awokado i mango oraz jadalnymi kwiatami. Z wierzchu oprószamy jasnym sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!