Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
RYŻ ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C
Krok 1: SMAŻYMY UDKA
Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM
Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.
Krok 4: PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM
Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.
RYŻ NA MLEKU Z JABŁKIEM
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne do zapiekania
- tarkę
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C
- ugotowany i wystudzony ryż
Krok 1: GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ
Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.
Krok 2: PODGRZEWAMY RYŻ
Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.
Krok 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.
Krok 4: SMAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.
Krok 5: SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.
Krok 6: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.
RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI
Składniki:
- ryż jaśminowy, ugotowany – 150 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- świeży imbir, posiekany – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- marchew – 2 szt.
- cukinia – ¼ szt.
- kumin – szczypta (opcjonalnie)
- curry – szczypta
- jajko – 2 szt.
- sos sojowy – 3 łyżki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotuj:
- ugotowany i wystudzony ryż
Krok 1: GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ
Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.
Krok 3: SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.
Krok 4: DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR
Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.
Krok 5: SMAŻYMY JAJKA
Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.
Gotowe danie przekładamy do miski.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Ryż na mleczku kokosowym z mango
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!
Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Kompot z suszu z cytryną
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1667 dni temu
Czy ilość mleka jest właściwa? Obawiam się, że ryż wsiąknie wszystko i nic nie zostanie
odpowiedz
1667 dni temu
Deser zaproponowany przez Karola różni się nieco od klasycznego ryżu na mleku-przygotowując go, dążymy do bardziej zwartej konsystencji, stąd ilość mleka podanego w składnikach. Ryż powinien gotować się na małym ogniu i powoli pochłaniać płyn. Jeśli jednak podczas gotowania uznasz, że mleko za szybko odparowało, oczywiście możesz dodać go trochę więcej i ponownie odparować. Nie wpłynie to negatywnie na jakość dania.