zobacz film Lubelski napój żniwny z rabarbaru

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU

Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.

2 litry wody zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokrojony rabarbar, włączamy ogień i zagotowujemy całość.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY

Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.

Krok 3: PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU

Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.

Krok 4: ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY

Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.

Schłodzony napój żniwny dekorujemy przed podaniem listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!