Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- woreczki foliowe do szynkowaru
- materiałową ściereczkę
- tłuczek do ziemniaków
Sposób przygotowania:
Krok 1: MARYNUJEMY MIĘSO
Golonkę bez kości oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy peklosól, pieprz, drobno posiekany czosnek i majeranek. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: PRZEKŁADAMY MIĘSO DO SZYNKOWARU
Mięso przekładamy do szynkowaru wyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze.
Woreczek zawijamy do środka, a mięso dociskamy pokrywką ze sprężyną. Odkładamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Krok 3: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 2-2,5 godziny. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C.
Krok 4: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne
przepisy
Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!
Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!
Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.
Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Kanapka z pastrami
- Karkówka z szynkowaru
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Wegańska musaka
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Sushi z banana
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Piroshki z wołowiną
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Cytryny w soli
- Figa z makiem i pampuchem
- Burgery z jajkiem sadzonym
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Konfitura żurawinowa
Komentarze (2)
1138 dni temu
Ile taka golonkowa można przechowywać jak użyłem zwykłej soli
odpowiedz
1138 dni temu
Dwa tygodnie będą czasem optymalnym na przechowywanie tak przygotowanej golonki :)