Konfitura żurawinowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • słoik z zakrętką

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY KONFITURĘ

Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.

KROK 2: PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przechowywać konfiturę dłużej niż 1-2 tygodnie, poddaj słoik procesowi pasteryzacji. Szczegółowe informacje dotyczące różnych metod pasteryzacji znajdziesz w materiale Kingi Paruzel: JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY. Kliknij i sprawdź!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!