Ciasta - Pierniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.
Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!
Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!
Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!
Świąteczne pierniki – zrób je sam!
Gdy nadchodzi pora na świąteczne wypieki, pierniki to jedne z tych ciast, na które przepis trzyma się zawsze pod ręką. I choć ciasto piernikowe nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, to nawet ten fakt nie zniechęca do podjęcia prób jego przygotowania. Nieważne więc, czy przymierzacie się do upieczenia pierników bożonarodzeniowych czy też wielkanocnych, każdy z nich ma swój urok i charakterystyczne składniki. Trudno znaleźć zatem przepisy na pierniki bez miodu, który przecież dodaje im tak wyjątkowej słodyczy i zapachu. W Kuchni Lidla ten składnik jest niezbędny! Spójrzcie na przepisy:
Dalej tajemnica aromatycznego ciasta pierników tkwi w przyprawach korzennych. Odrobina kardamonu, laska cynamonu oraz dodatki, które stanowić będą atrakcyjną dekorację całej kompozycji. Wszystko ma znaczenie! Przekonajcie się, jak ważne są szczegóły, sięgając po sprawdzone przepisy na pierniki Kuchni Lidla.
Jak przechowywać pierniki?
Pierniki to ciasta, które nabierają smaku wraz z upływem czasu. Ważne jest zatem pytanie, jak je przechowywać, aby wydobyć ich najlepsze walory smakowe. Okazuje się, że przechowywanie pierników po upieczeniu nie jest wcale trudne. Wystarczy tylko chłodne i suche, a jednocześnie zaciemnione miejsce. Ciasto można owinąć w ręcznik lub folię i schować do odpowiednio wielkiego pojemnika na żywność albo puszki.