Puszyste dyniowe placuszki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender

Przygotuj wcześniej:

Dynię umyj i przekrój na pół. Za pomocą łyżki wyjmij gniazda nasienne. Dynię piecz ok. 30 minut (aż będzie miękka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Tak przygotowane warzywo zmiksuj w blenderze na gładką masę (purée).

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na placki

Purée z dyni mieszamy z jajkami i jogurtem. Płatki owsiane rozdrabniamy. Dodajemy do mokrych składników mąkę, płatki i proszek do pieczenia. Doprawiamy cynamonem.

KROK 2: Smażymy placuszki

Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem. Wlewamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu placki.

KROK 3: Podajemy placuszki

Podajemy bez dodatków lub z powidłami śliwkowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • jane jane
    59 dni temu
    Jak dla mnie pierwsze pankejki które rzeczywiście wychodzą.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    946 dni temu
    Bardzo dobre, z podanych proporcji wychodzą idealnie.

    odpowiedz


Placki z dyni idealne na jesień

Poznaj nasze puszyste placki z pieczonej dyni! To prawdziwa uczta dla podniebienia – pokochasz je za harmonię smaków i aromatów, które natychmiast przeniosą Cię w magiczny świat jesiennych dni. Dynia to jedno z warzyw, na którego wyjątkowy smak wiele osób czeka przez cały rok! Fantastycznie komponuje się z korzennymi przyprawami, dlatego i nasze racuchy z dyni zawierają dodatek cynamonu. Placki z pieczonej dyni nie tylko cieszą swoim smakiem, ale też emanują apetycznymi zapachami podczas smażenia, przywołując atmosferę rodzinnych spotkań przy kuchennym stole. Jakby tego było mało, pragniemy zwrócić Twoją uwagę na konsystencję dyniowych placuszków, która jest równie kusząca, jak ich smak – puszysta, lekko wilgotna i rozpływająca się w ustach.

Z pewnością ucieszy Cię fakt, że puszyste racuchy z dyni to specjał łatwy do przygotowania. I szybki! Wystarczy Ci 30 minut, aby cieszyć się 2 porcjami jesiennego smakołyku. Mamy także dobrą wiadomość dla rodziców wybrednych maluchów – to idealne placuszki dyniowe dla dzieci. Nie przedłużając – przekonaj się, o czym pamiętać podczas pracy nad złocistymi plackami z dyni hokkaido.

Jak zrobić placki z dyni? Na co szczególnie uważać?

Kluczowy punkt podczas przygotowania placuszków dyniowych to oczywiście prawidłowe przyrządzenie dyni. Karol Okrasa radzi Ci sięgnąć po odmianę hokkaido pochodzącą z Japonii. Ta niewielka dynia o okrągłym, czasami lekko spłaszczonym kształcie zyskała popularność na całym świecie. To zasługa jej wszechstronnego zastosowania w kulinariach. Ma ona kilka zalet, które czynią ją idealnym wyborem również do naszego przepisu.

Największa z nich to niewątpliwie miąższ – gęsty, delikatny, słodki oraz intensywnie pomarańczowy. Kolejna kwestia to jadalna, cienka skórka nadająca się do spożycia. Zdecydowanie oszczędzi Ci to pracy podczas robienia ciasta na placuszki z dyni. Ponadto sezon na tę odmianę trwa od września do listopada, dlatego z pewnością zdążysz się nią nacieszyć. Dobrze nadaje się także do mrożenia, dlatego, jeśli zgromadzisz jej zapasy w zamrażalniku, dyniowe placki przygotujesz właściwie w dowolnej chwili. Mroź kawałki dyni lub już gotowe purée.

Gdyby jednak ta konkretna odmiana nie była w Twoim zasięgu, nie musisz rezygnować z placków z dyni. Zastąp ją miękką dynią butternut o słodkim, orzechowym smaku lub równie słodką dynią piżmową. Zapewniamy, że obie odmiany sprawdzą się w podanym przepisie na placuszki z dyni.

Placki z dyni – przepis Kuchni Lidla, który wykorzystasz podczas różnych okazji

Chrupiące placki z dyni uwielbiamy ze wszechstronność. To doskonały pomysł na śniadanie, zwłaszcza jesienią. O poranku najlepiej smakują na słodko. Choć właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać placuszki z dyni w porze obiadowej. W słodkim wydaniu mogą wystąpić w roli deseru, a gdyby bardziej odpowiadały Ci w wersji wytrawnej, potraktuj je jako drugie danie. Poza tym możesz skorzystać z przepisu na placuszki z dyni w porze lunchu oraz kolacji. Cóż, tak naprawdę ciesz się nimi zawsze wtedy, gdy przyjdzie Ci na nie ochota! Dajemy słowo, że nigdy Ci się nie znudzą. O tym, jak możesz zmodyfikować przepis na placuszki dyniowe, wspominamy w kolejnych akapitach.

Przepis na placki dyniowe – o czym pamiętać?

Za smak oraz konsystencję placków z dyni odpowiada głównie purée. Zadbaj więc o idealne wypieczenie warzywa tak, aby uniknąć kłopotów podczas jego blendowania. Nie rezygnuj z pieczenia dyni – właśnie ten krok nadaje jej specyficzny smak, ale też strukturę.

Ponadto w przepisie na placki dyniowe radzimy po prostu usmażyć je na oleju. Jaki dokładnie tłuszcz wybrać? Oleje roślinne takie jak olej rzepakowy czy słonecznikowy są powszechnie wykorzystywane do smażenia rozmaitych placków warzywnych. To zasługa ich wysokiej temperatury dymienia, co oznacza, że nadają się do smażenia na średnio wysokim ogniu. Dobry wybór to olej kokosowy, który wbrew pozorom nie nadaje potrawom kokosowego posmaku. Placki czy racuchy z dynią można także smażyć na maśle klarowanym cenionym za walory smakowe.    

Placki z dynią – inne propozycje ich przygotowania

Wyżej wspomnieliśmy, że strzał w dziesiątkę to nie tylko placuszki z odmiany hokkaido, ale i placki z dyni piżmowej czy butternut. Ale to tylko jedna ze zmian, które możesz wprowadzić w przepisie na placki z dyni. Masz niemałe pole do popisu w obszarze eksperymentów z pozostałymi składnikami. Najprostszy sposób na wprowadzenie efektownych zmian w recepturze to użycie przypraw. Szczególnie polecamy gałkę muszkatołową, goździki czy kardamon. Wyrazisty charakter dania podkreśli z kolei imbir czy to suszony, czy świeży, koniecznie starty na tarce. Mała podpowiedź – zamiast pojedynczych przypraw możesz sięgnąć po gotową mieszankę do piernika, ale weź pod uwagą, że nada ona placuszkom z dyni bardzo konkretny charakter. Nie zaszkodzi również odrobina cukru waniliowego, zwłaszcza jeśli lubisz słodkości.

Kolejna propozycja to dodatek startej skórki z pomarańczy lub cytryny, która wzbogaci smak kompozycji, dodając jej świeżości. Racuchy z dynią na słodko fantastycznie smakują oczywiście z miodem lub syropem klonowym. Dodaj nieco słodzidła do masy lub już po ich zdjęciu z patelni. Oblane słodkim syropem placki z musu z dyni pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują! Ale to nie koniec pomysłów związanych z opisywanym przysmakiem. Puszyste placuszki możesz serwować z bogatą gamą rozmaitych dodatków. Dżemy, konfitury, syropy owocowe, świeże owoce, śmietana, jogurt, a nawet cukier puder to godne towarzystwo dla tego wyśmienitego dania.

Ale placuszki z dyni na słodko to tylko jedna z możliwości. Osoby, które nie przepadają za posiłkami na słodko, zachęcamy do wyboru opcji wytrawnej. W takim wypadku zrezygnuj z dodatku cynamonu, a zamiast niego dodaj odrobinę soli i pieprzu. Ciekawa pomysłem mogą okazać się też zioła prowansalskie. To czy postawisz na placki z dyni na słodko, czy na słono zależy tylko od Ciebie. My wiemy jedno – w każdej odsłonie urzekają bogactwem smaków, aromatów oraz apetycznym wyglądem. Mamy nadzieję, że nasz przepis na placki dyniowe pozostanie z Tobą na dłużej.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!