Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

1 łyżeczkę soli mieszamy z pieprzem. Pozostałą sól rozcieramy na drobno z tymiankiem w moździerzu. Ziemniaki obieramy i strugamy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki o grubości 1 mm.

Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Plasterki ziemniaków frytujemy małymi porcjami mniej więcej przez 30 sekund, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Wyjmujemy sitkiem lub łyżką cedzakową, układamy obok siebie na papierowych ręcznikach i dobrze osączamy.

Przekładamy każdorazowo połowę chipsów do miski i dodajemy mieszankę tymianku i soli lub pieprzu i soli. Podajemy natychmiast.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Goscio Goscio
    1347 dni temu
    Olej slonecznikowy do smazenia? Przeciez to bardzo niezdrowy wybor...

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!