Wegańskie batoniki z masłem orzechowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

MIGDAŁOWY SPÓD

W misce umieszczamy mąkę migdałową, olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto mocno dociskamy, wyrównując jego powierzchnię, i pieczemy przez ok. 10 minut. Gotowy migdałowy spód studzimy.

KREM ORZECHOWY

KROK 1: POGRZEWAMY SKŁADNIKI KREMU ORZECHOWEGO

W rondelku umieszczamy masło orzechowe, syrop klonowy, napój kokosowo-ryżowy i sól. Składniki podgrzewamy, często mieszając, aż krem zacznie się gotować.

KROK 2: STUDZIMY KREM ORZECHOWY

Gorący krem przelewamy na migdałowy spód, studzimy na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ciasto przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 30 minut, aż krem orzechowy stwardnieje.

PODANIE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w napoju kokosowo-ryżowym w kąpieli wodnej.

KROK 2: ROZPROWADZAMY POLEWĘ

Jeszcze ciepłą polewę czekoladową wylewamy na warstwę orzechowego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Całość posypujemy do smaku odrobiną soli.

KROK 3: KROIMY BATONIKI

Gotowe ciasto na batoniki chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut, aż czekolada całkowicie stwardnieje. Ciasto kroimy na równe części i podajemy jako batoniki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!