Guacamole
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

Krok 1: Rozdrabnianie warzyw

Pomidora umyć, przepołowić, oczyścić z nasion i usunąć nasadę szypułki. Rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 5, przełożyć do innego naczynia.

Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół, razem z czosnkiem rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/7 sekund. Łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika.

Krok 2: Mieszanie i doprawianie guacamole

Awokado przepołowić, usunąć pestkę i łyżką wybrać miąższ z łupiny. Wycisnąć sok z limonki. Miąższ awokado, razem z sokiem z limonki, harissą, szczyptą soli i pieprzu dodać do cebuli i mieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/ prędkość 6.

Zgarnąć guacamole łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać do niego pulpę z pomidora, mieszać guacamole (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 2.

Ponownie doprawić solą i pieprzem i zamieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 1.

RADA

Kto lubi, może do guacamole dodać 1 łyżkę świeżo posiekanej kolendry i 1 łyżeczkę crème fraîche.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!