zobacz film Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o grubych i drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREWETKOWE CEVICHE

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy, pozbawiamy ogonów i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP

Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NACHOS DO TORTILLI

Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 4: SKŁADAMY TORTILLE

Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy jogurtowym dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy kolejno: liście sałaty rzymskiej, łodygi szczypioru dymki, porcję krewetkowego ceviche, awokado pokrojone w słupki i pokruszone nachos.

Tortillę ciasno zwijamy do środka, zaczynając od dołu placka. Mocno dociskamy farsz i zamykamy go wewnątrz tortilli. Wrapy odkładamy, by farsz ułożył się w środku, a dip skleił brzegi tortilli.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO

Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.  

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI

Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.

Salsa powinna mieć lekko płynną konsystencję – jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i ponownie mieszamy.

KROK 7: KROIMY TORTILLE

Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.

KROK 8: PODAJEMY TORTILLE

Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!