Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREWETKOWE CEVICHE
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy, pozbawiamy ogonów i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP
Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NACHOS DO TORTILLI
Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 4: SKŁADAMY TORTILLE
Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy jogurtowym dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy kolejno: liście sałaty rzymskiej, łodygi szczypioru dymki, porcję krewetkowego ceviche, awokado pokrojone w słupki i pokruszone nachos.
Tortillę ciasno zwijamy do środka, zaczynając od dołu placka. Mocno dociskamy farsz i zamykamy go wewnątrz tortilli. Wrapy odkładamy, by farsz ułożył się w środku, a dip skleił brzegi tortilli.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO
Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.
Salsa powinna mieć lekko płynną konsystencję – jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i ponownie mieszamy.
KROK 7: KROIMY TORTILLE
Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.
KROK 8: PODAJEMY TORTILLE
Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.
Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!
Mielony serek twarogowy z tortillą
Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.
Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Koktajl odżywczy z bananem
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Bruschetta z pomidorami
- Kołocz śląski
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
- Gulasz z kaczych żołądków
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
- Wrap z łososiem i warzywami
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)