zobacz film Mielony serek twarogowy z tortillą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę
  • 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą)
  • pergamin do pieczenia
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy. Dodajemy małą łyżeczkę startego świeżego chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.

KROK 2: FASZERUJEMY I ZWIJAMY TORTILLE

Płaty tortilli smarujemy serkiem aż po brzegi ciasta. Na każdym płacie rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z kolejnymi płatami.

KROK 3: PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.

KROK 4: DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.

Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki.

KROK 5: PODAJEMY TORTILLE

Każdą tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki. Pozostałą część serka wykładamy na talerz i na tym kładziemy pokrojone kawałki. Serek wykładamy jeszcze na kawałki tortilli. Każdy kawałeczek dekorujemy gałązkami koperku. Na talerzu układamy snacki z ciasta francuskiego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!