Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę
- 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą)
- pergamin do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy. Dodajemy małą łyżeczkę startego świeżego chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.
KROK 2: FASZERUJEMY I ZWIJAMY TORTILLE
Płaty tortilli smarujemy serkiem aż po brzegi ciasta. Na każdym płacie rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z kolejnymi płatami.
KROK 3: PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
KROK 4: DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki.
KROK 5: PODAJEMY TORTILLE
Każdą tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki. Pozostałą część serka wykładamy na talerz i na tym kładziemy pokrojone kawałki. Serek wykładamy jeszcze na kawałki tortilli. Każdy kawałeczek dekorujemy gałązkami koperku. Na talerzu układamy snacki z ciasta francuskiego.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!
3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!
Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!
Mielony serek twarogowy z tortillą
Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)