
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do czosnku
- papier śniadaniowy
- sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SOS TZATZIKI
Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.
Dodajemy jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły.
KROK 2: PRZESMAŻAMY ROŚLINNY GYROS
Roślinny gyros przesmażamy na patelni, na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zarumieni się z każdej strony.
KROK 3: FASZERUJEMY TORTILLE
Tortille podgrzewamy z obu stron na osobnej, suchej patelni i przekładamy na deskę lub blat. Na każdy placek nakładamy kolejno: poszatkowaną sałatę rzymską, ogórek pokrojony w kostkę, pomidorki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w krążki i podsmażony roślinny gyros. Farsz skrapiamy wegańskim sosem tzatziki.
Składamy tortille: zawijamy do środka dolną część placka, a następnie oba jego boki, następnie placek rolujemy, zamykając farsz w środku. Tortille podajemy z sosem tzatziki przełożonym do miseczki.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy zabrać tortille ze sobą, po zrolowaniu owijamy je papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Zobacz przepisy
na lato
- Ziemniaki z grilla
- Proziaki – przepis
- Sałatka z zupek chińskich
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1216 dni temu
Czy szklanka w przepisie ma 250 ml? Pytam w kwestii jogurtu
odpowiedz
1213 dni temu
Zgadza się, chodzi o szklankę o objętości 250 ml :) Tę ilość można jednak zmodyfikować według własnych potrzeb.