Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do czosnku
- papier śniadaniowy
- sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SOS TZATZIKI
Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.
Dodajemy jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły.
KROK 2: PRZESMAŻAMY ROŚLINNY GYROS
Roślinny gyros przesmażamy na patelni, na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zarumieni się z każdej strony.
KROK 3: FASZERUJEMY TORTILLE
Tortille podgrzewamy z obu stron na osobnej, suchej patelni i przekładamy na deskę lub blat. Na każdy placek nakładamy kolejno: poszatkowaną sałatę rzymską, ogórek pokrojony w kostkę, pomidorki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w krążki i podsmażony roślinny gyros. Farsz skrapiamy wegańskim sosem tzatziki.
Składamy tortille: zawijamy do środka dolną część placka, a następnie oba jego boki, następnie placek rolujemy, zamykając farsz w środku. Tortille podajemy z sosem tzatziki przełożonym do miseczki.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy zabrać tortille ze sobą, po zrolowaniu owijamy je papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trio sosów do grilla
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Wegański tatar
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Nuggetsy z tempehu
- Wegański bekon z tempehu
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Słodka pasta z pestek dyni
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Pretzel dog
- Ośmiorniczki z grilla
- Tortilla sandwich z TikToka
- Sushi sandwich
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Bułeczki z serem i koperkiem
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sos do ravioli
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Bigos rybny
- Zupa jagodowa z pianką z białek
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
983 dni temu
Czy szklanka w przepisie ma 250 ml? Pytam w kwestii jogurtu
odpowiedz
980 dni temu
Zgadza się, chodzi o szklankę o objętości 250 ml :) Tę ilość można jednak zmodyfikować według własnych potrzeb.