Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- formę do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MISECZKI Z TORTILLI
Piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzewamy do 180°C. Z tortilli wykrawamy po trzy krążki i smarujemy je połową oliwy. Formę do pieczenia muffinek smarujemy pozostałą oliwą. Do otworów w formie wkładamy wykrojone placuszki, delikatnie dociskając je do dna. Pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mielone mięso podsmażamy na patelni z oliwą. Kiedy już się podsmaży, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mieloną paprykę chili. Całość smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy krojone pomidory, syrop z agawy i ocet balsamiczny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wkładamy do miski i rozgniatamy go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na kremową masę. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, papryczkę, posiekaną kolendrę oraz sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Do miseczek z tortilli nakładamy po łyżce mięsa. Mięso skrapiamy odrobiną kwaśnej śmietany oraz guacamole. Dokładamy drobno pokrojone pomidorki, starty ser oraz kolendrę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
327 dni temu
Super przepis i jeszcze to guacamole, jak normalnie nigdy nie jadłam dobrego guacamole to to jest dobre. Jedyne zmiany jakie robiłam to nie dodałam octu i kolendry. Jedyny błąd w przepisie jaki wyhaczyłam to w składnikach na mięso brakuje 1 cebuli, w przepisie o niej wspominają ale nie jest wymieniona w składnikach.
Odpowiedz