Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- formę do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MISECZKI Z TORTILLI
Piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzewamy do 180°C. Z tortilli wykrawamy po trzy krążki i smarujemy je połową oliwy. Formę do pieczenia muffinek smarujemy pozostałą oliwą. Do otworów w formie wkładamy wykrojone placuszki, delikatnie dociskając je do dna. Pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mielone mięso podsmażamy na patelni z oliwą. Kiedy już się podsmaży, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mieloną paprykę chili. Całość smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy krojone pomidory, syrop z agawy i ocet balsamiczny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wkładamy do miski i rozgniatamy go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na kremową masę. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, papryczkę, posiekaną kolendrę oraz sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Do miseczek z tortilli nakładamy po łyżce mięsa. Mięso skrapiamy odrobiną kwaśnej śmietany oraz guacamole. Dokładamy drobno pokrojone pomidorki, starty ser oraz kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Śniadaniowe burrito
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!
Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2 dni temu
Super przepis i jeszcze to guacamole, jak normalnie nigdy nie jadłam dobrego guacamole to to jest dobre. Jedyne zmiany jakie robiłam to nie dodałam octu i kolendry. Jedyny błąd w przepisie jaki wyhaczyłam to w składnikach na mięso brakuje 1 cebuli, w przepisie o niej wspominają ale nie jest wymieniona w składnikach.
odpowiedz