zobacz film Idealny lukier do dekoracji

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • robot kuchenny z płaską końcówką do mieszania
  • worki cukiernicze

Przygotuj wcześniej:

Cukier puder przesiej dwa razy przez sitko o bardzo drobnych oczkach.

Przygotuj ciastka korzenne według przepisu Pawła.

Wyciśnij sok z buraka i dodaj do niego kilka kropli soku z cytryny, całość dokładnie wymieszaj.

Szpinak zmiksuj i wyciśnij z niego sok, następnie także dodaj kilka kropli soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UCIERAMY LUKIER

Cukier puder i białka jaj umieszczamy w misie miksera. Włączamy mikser ustawiony na najmniejsze obroty i zaczynamy ucierać lukier. Po ok. 1 minucie dodajemy kilka kropli soku z cytryny do smaku. Lukier ucieramy przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji przypominającej pastę do zębów.

KROK 2: BARWIMY LUKIER

Gotowy lukier dzielimy na kilka części i barwimy według uznania, mieszając dokładnie wybrane barwniki z białym lukrem. Część lukru zostawiamy białą, ten kolor także będzie pięknie wyglądał na ciasteczkach.

WSKAZÓWKA! Zazwyczaj do zabarwienia na delikatny odcień wystarczy 1 mała łyżeczka naturalnego barwnika.

KROK 3: PRZEKŁADAMY LUKIER DO WORKA CUKIERNICZEGO

Worek cukierniczy napełniamy gotowym lukrem i pozbywamy się z niego powietrza tak, aby lukier spłynął aż do końcówki woreczka.

WSKAZÓWKA! Powietrza najłatwiej pozbyć się przez chwycenie za otwarty koniec worka, zawinięcie go w celu zabezpieczenia przed wypłynięciem lukru i kręcenie nim energicznych kółek imitujących ruch śmigła helikoptera.

WSKAZÓWKA! Jeśli zdecydujemy się dekorować ciastka tylko lukrem, warto rozdzielić kolor, którego chcemy używać jako tła dekoracji ciasteczek, na dwa worki cukiernicze.

KROK 4: DEKORUJEMY CIASTKA TYLKO LUKREM

Odcinamy końcówki worków cukierniczych z lukrem w kolorze, który wybieramy na tło, tak aby jeden worek miał bardzo malutką dziurkę, a drugi większą.

Najpierw, używając worka cukierniczego z mniejszym otworem, bardzo delikatnie dekorujemy kontury ciastka. Następnie za pomocą worka z większą dziurką lukrujemy środek.

WSKAZÓWKA! Tak przygotowane ciastka przed dalszym dekorowaniem odstawiamy na noc, aby wyschły. Możemy także nagrzać piekarnik do temp. ok. 30°C i suszyć w nim ciasteczka przez ok. 45 minut i wyjąć je dopiero, gdy lukier całkowicie wyschnie.

Gdy ciastka wyschną, dekorujemy je według uznania w dowolne wzory kolorowymi lukrami, używając w tym celu worków cukierniczych z wyciętymi małymi otworami.

KROK 5: DEKORUJEMY CIASTKA MASĄ CUKROWĄ I LUKREM

Masę cukrową ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na blacie podsypanym przesianym cukrem pudrem. Z tak przygotowanej masy wycinamy kształty przy użyciu tych samych foremek, których użyliśmy do wycinania ciastek korzennych. Następnie ciastka pokrywamy odrobiną lukru i przyklejamy na nie wycięte z masy cukrowej kształty.

Tak przygotowane ciastka dekorujemy według uznania kolorowymi lukrami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!