Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Dlaczego warto sięgać po lokalne produkty?

Obecnie nie sposób nie sięgać po produkty z różnych stron świata. Niektórzy z nas z pewnością nie są w stanie wyobrazić sobie makaronu bez dodatku włoskiej mozzarelli, popołudnia bez kawy lub bez wina pochodzącego z Południowej Afryki czy chociażby porannej owsianki bez dodatku banana lub kiwi.

Jesteśmy przyzwyczajeni do obecności tych produktów wokół nas oraz do ich łatwej dostępności. Dzięki coraz lepszemu rozwojowi transportu możemy zachowywać ich świeżość nawet przy dużych odległościach i choć byłoby nam trudno zrezygnować z ich obecności na naszych stołach, to warto poświęcić czas i poznać produkty, które są najbliżej nas – produkty lokalne.

Atutem sięgania po produkty lokalne jest niewątpliwie ograniczanie wspomnianej już odległości. Anglojęzyczny zwrot food miles doczekał się polskiego odpowiednika – jedzeniokilometry. Jest to nic innego niż określenie dystansu, jaki muszą przebyć produkty od producenta, przez sklep do naszego domu. Dzięki sięganiu po produkty lokalne ograniczamy ilość emitowanego dwutlenku węgla. Warto więc się zastanowić, czy mając do wyboru produkt krajowy i zagraniczny, nie lepiej czasem wrzucić do koszyka coś lokalnego.

Kolejną kwestią jest wspieranie rodzimych, często wielopokoleniowych biznesów. Produkty polskiego pochodzenia są nie tylko lokalne, ale też tradycyjne. Wiele z nich wpisanych jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście tej znajdziemy żywność wytwarzaną wyłącznie z polskich składników.

Warto również wspomnieć, że polska żywność od lat ceniona jest za granicą. Sumienność i poświęcenie polskich przedsiębiorców i rolników cieszą się dużym uznaniem na wielu rynkach. Warto więc poznać i pochwalić swoje.

Czym jest znak PRODUKT POLSKI?

Zapewne każdy choć raz zetknął się z biało-czerwonym prostokątnym znakiem z napisem „Produkt polski”, widniejącym na niektórych z dostępnych na półkach sklepowych produktów. Jeszcze do niedawna, bo do 2017 roku, nie istniały żadne regulacje dotyczące oznaczania produktów jako polskie. Obecność tego typu symboli dla konsumenta mogła więc oznaczać tyle co obecność zwykłego znaku graficznego nadrukowanego na etykiecie.

Sytuacja zmieniła się w 2017 roku, od kiedy to obecnie nam znany znak „Produkt polski” został wprowadzony za sprawą rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wydanego zgodnie z art. 7b Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Oznaczało to wycofanie wszystkich innych znaków z napisem „Produkt polski”.

Tyle w kwestiach prawnych, jednak wciąż pozostaje pytanie: jakie normy musi spełniać produkt, aby mógł być tak oznaczony? Na wszystkich znajdziemy przecież informacje o miejscu pochodzenia, również na tych bez specjalnego oznaczenia. Kwestią najważniejszą – z punktu widzenia konsumenta – jest gwarancja, że wszystkie te produkty muszą od teraz spełniać ściśle określone normy swojego pochodzenia lub pochodzenia produktów rolnych, z których są wytwarzane. Jest to więc swoista gwarancja jakości.

Jakie zasady muszą spełniać produkty oznaczone znakiem „Produkt polski”?

„Produkt polski” obecnie służy znakowaniu wyłącznie produktów rolno-spożywczych, które produkowane są w minimum 75% z surowców wytworzonych na terenie Polski. Pozostałe 25% surowców może nie być pochodzenia polskiego wyłącznie wówczas, gdy nie są one wytwarzane w Polsce.

Produkty oznaczone znakiem „Produkt polski” dzielimy na przetworzone (np. wyroby piekarskie, ciastkarskie czy garmażeryjne) i nieprzetworzone.

W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego znak ten informuje o tym, że mięso zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium naszego kraju, zaś produkty pochodzenia zwierzęcego (np. jajka lub mleko) zostały pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się w Polsce.

Produkty polskie w Lidlu

W Lidlu od dawna staramy się wprowadzać do oferty jak najwięcej produktów polskiego pochodzenia. Doceniane są one nie tylko przez nas, ale przede wszystkim przez Was – naszych klientów!

Polskie produkty dostępne w Lidlu to nie tylko towary wytworzone w Polsce, to także wieloletnia współpraca z przedsiębiorstwami, które w swoją pracę wkładają całe serce.

Jakie produkty polskiego pochodzenia znajdziecie w Lidlu?

W Lidlu znajdziecie warzywa i owoce polskiego pochodzenia, takie jak jabłka (jonagold, ligol, gala), pieczarki, pomidory, warzywa doniczkowe (sałata lodowa, pietruszka, bazylia, kolendra), ogórki zielone.

Oferta nabiałowa również zawiera wiele produktów opatrzonych logo „Produkt polski”. W Lidlu znajdziecie między innymi jajka od polskich dostawców w różnych rozmiarach, masło ekstra, mleko świeże i UHT (o różnej zawartości tłuszczu), ser gouda, śmietanę 18%, serek wiejski, jogurt typu greckiego 10%, twaróg półtłusty.

Oferta mięsna także zawiera wiele produktów, które wytworzone zostały na terenie naszego kraju, a tym samym mają oznaczenie „Produkt polski”. Wśród nich w Lidlu można znaleźć między innymi wysokiej jakości filety z piersi kurczaka, kurczaka Gospodarskiego oraz kurczaka Biesiadnego, kaczkę pekin, steki z antrykotu i z rostbefu.

Szukajcie produktów ze znakiem „Produkt polski” w swoich Lidlach! To wybór jakości oraz wsparcie dla natury i polskich przedsiębiorców.

Propozycje przepisów z wykorzystaniem składników ze znakiem „Produkt polski”

W Kuchni Lidla każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno na miłośników kuchni mięsnej, jak i roślinnej (wegetariańskiej oraz wegańskiej) czeka wiele inspirujących przepisów. Wykorzystaj produkty ze znakiem „Produkt polski” i przygotuj jedno z tych dań!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!