zobacz film Zielone szparagi z burratą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • lód
  • sito
  • blender

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY I HARTUJEMY SZPARAGI

Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą. Dzięki temu zahamujemy proces gotowania.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Gdy się rozgrzeje, dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.

Do naczynia blendera wlewamy ok. 50 ml oliwy i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. Miksujemy.

KROK 3: PODAJEMY SZPARAGI

Szparagi wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy porwaną na kawałki burratę. Oprószamy kruszonką z pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy i skórką otartą z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • t t
    356 dni temu
    a po co grzać piekarnik??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    355 dni temu
    Faktycznie nie trzeba rozgrzewać piekarnika. Bardzo dziękujemy za zawrócenie uwagi, poprawiliśmy już przepis :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!