
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- lód
- sito
- blender
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY I HARTUJEMY SZPARAGI
Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą. Dzięki temu zahamujemy proces gotowania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Gdy się rozgrzeje, dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
Do naczynia blendera wlewamy ok. 50 ml oliwy i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. Miksujemy.
KROK 3: PODAJEMY SZPARAGI
Szparagi wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy porwaną na kawałki burratę. Oprószamy kruszonką z pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy i skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
892 dni temu
a po co grzać piekarnik??
Odpowiedz
892 dni temu
Faktycznie nie trzeba rozgrzewać piekarnika. Bardzo dziękujemy za zawrócenie uwagi, poprawiliśmy już przepis :)