Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- lód
- sito
- blender
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY I HARTUJEMY SZPARAGI
Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą. Dzięki temu zahamujemy proces gotowania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Gdy się rozgrzeje, dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
Do naczynia blendera wlewamy ok. 50 ml oliwy i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. Miksujemy.
KROK 3: PODAJEMY SZPARAGI
Szparagi wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy porwaną na kawałki burratę. Oprószamy kruszonką z pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy i skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!
Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!
Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!
Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
617 dni temu
a po co grzać piekarnik??
odpowiedz
617 dni temu
Faktycznie nie trzeba rozgrzewać piekarnika. Bardzo dziękujemy za zawrócenie uwagi, poprawiliśmy już przepis :)