zobacz film Spaghetti bolognese

Stefano Terrazzino

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • duży garnek do gotowania makaronu
  • sito
  • głęboką patelnię
  • praskę do czosnku

Krok 1

Podsmażamy warzywaNa patelnię wlewamy oliwę. Od razu dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Dolewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy solą, pieprzem, niewielką ilością cukru oraz porwanymi listkami bazylii.

 

Krok 2

Do gotującej się wody dodajemy sól i makaronW dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody dodajemy sól i makaron. Gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Makaron odcedzamy przez sito. Niewielką ilość wody, w której gotował się makaron, wlewamy do sosu. Ugotowany makaron dokładnie mieszamy z sosem.

 

 

Krok 3

Makaron z sosem przekładamy na talerzMakaron z sosem przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    1985 dni temu
    Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne (pominęlam seler naciowy bo nie miałam), ale jestem laikiem w gotowaniu i brakuje mi trochę przybliżonych czasów wykonywania poszczególnych czynności. Pokroiłam marchewkę w bardzo drobną kostkę, ale pomimio długiego czasu gotowania była dość twarda. Tak ma być czy wcześniej należy ją podgotować? Proszę o wskazówki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1983 dni temu
    Marchewka powinna być al denete :)
  • Gość Gość
    2532 dni temu
    Bardzo smaczne ! Tylko uważać, żeby nie przesadzić z marchewką bo może być trochę za słodkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2640 dni temu
    Nie jest prawdą, że można na niej smażyć: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.0264

    odpowiedz

  • Dareios Dareios
    2900 dni temu
    Oliwa z oliwek nie nadaje się do obróbki termicznej. Ma niską temperaturę dymienia

    odpowiedz

  • Sebastian Sebastian
    2899 dni temu
    Kolego chciałbyś zabłysnąć, coś poczytałeś w goglach i do końca nie wiesz co piszesz, a tylko trolujesz. Oliwa z oliwek nie nadaje się do głębokiego smażenia (frytki, ryby ...) Ma podobną temp. dymienia jak np. masło (nieklarowane) Czy do jajecznicy używasz oleju rzepakowego lub frytury ? Autor podał prosty , dobry przepis. Proste przepisy mają taką wadę że w głównej mierze o smaku decydują użyte składniki (ich jakość) Oliwa z oliwek w tym przypadku wpływa znacząco na smak. W przepisie wyraźnie autor napisał : "Na patelnię wlewamy oliwę. Od razu dodajemy warzywa" - czyż nie proste ? Oczywiście idiota spali olej rozgrzewając go do oporu przed dodaniem pokrojonych warzyw. Ale każdy kto ma trochę pojęcia o gotowaniu podsmaży. Czujesz różnice ? podsmażenie a smażenie ? Różnica jak szczanie w piwnicy , a picie w Szczawnicy ... Przepis bardzo dobry jak ktoś nie poskąpi wina, dobrej oliwy, soczystych słodkich pomidorów, dobrej jakości mięsa ... Gdybym miał się czegoś na siłę uczepić to jedynie momentu wrzucenia czosnku. Zdecydowanie lepiej po podsmażeniu warzyw przed samym dodaniem mięsa. Jeśli ktoś nie ma wprawy to bezpieczniej gdyż mocniej przypieczony gorzknieje ... Pozdrawiam
  • Gość Gość
    2900 dni temu
    słabe i niesmaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2988 dni temu
    Nikt kto ma pojęcie o gotowaniu nie smaży na oliwie extra virgin...

    odpowiedz

  • Basta Basta
    3015 dni temu
    W Bologni nie jada się spaghetti bolognese tylko tagliatelle al ragù! Główna różnica polega na tym, że sos mięsny tradycyjnie jada się ze wstążkami, a nie ze spaghetti!

    odpowiedz

  • andrzej andrzej
    2912 dni temu
    co za janusz z ciebie...
  • Jestę robotę Jestę robotę
    3046 dni temu
    Tryb drukowania słaby. Bez sensu rozbija na dwie kartki kiepsko rozmieszczony tekst...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3098 dni temu
    sosu MIĘSNEGO bolognese żaden szanujący się WŁOCH nie podaje ze spaghetti tylko zTAGLIATELLE - wg fantastycznej ksiązki WŁOSI ZYCIE TO TEATR Macieja Brzozowskiego /str134 / :) polecam lekturę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3103 dni temu
    prawdziwie włoskie spaghetti bolognese!!! marchew, seler naciowy, pomidory pelati, krojone, bez skórki, a nie jakies przeciery, sosy czy pasty...jak w italii!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3102 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie takie jest spaghetti Stefano :)
  • Gość Gość
    3102 dni temu
    o tym wlasnie napisalem ;-)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!