zobacz film Spaghetti bolognese

Stefano Terrazzino

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • duży garnek do gotowania makaronu
  • sito
  • głęboką patelnię
  • praskę do czosnku

Krok 1

Podsmażamy warzywaNa patelnię wlewamy oliwę. Od razu dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Dolewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy solą, pieprzem, niewielką ilością cukru oraz porwanymi listkami bazylii.

 

Krok 2

Do gotującej się wody dodajemy sól i makaronW dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody dodajemy sól i makaron. Gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Makaron odcedzamy przez sito. Niewielką ilość wody, w której gotował się makaron, wlewamy do sosu. Ugotowany makaron dokładnie mieszamy z sosem.

 

 

Krok 3

Makaron z sosem przekładamy na talerzMakaron z sosem przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    2202 dni temu
    Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne (pominęlam seler naciowy bo nie miałam), ale jestem laikiem w gotowaniu i brakuje mi trochę przybliżonych czasów wykonywania poszczególnych czynności. Pokroiłam marchewkę w bardzo drobną kostkę, ale pomimio długiego czasu gotowania była dość twarda. Tak ma być czy wcześniej należy ją podgotować? Proszę o wskazówki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2200 dni temu
    Marchewka powinna być al denete :)
  • Gość Gość
    2749 dni temu
    Bardzo smaczne ! Tylko uważać, żeby nie przesadzić z marchewką bo może być trochę za słodkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2857 dni temu
    Nie jest prawdą, że można na niej smażyć: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.0264

    odpowiedz

  • Dareios Dareios
    3117 dni temu
    Oliwa z oliwek nie nadaje się do obróbki termicznej. Ma niską temperaturę dymienia

    odpowiedz

  • Sebastian Sebastian
    3116 dni temu
    Kolego chciałbyś zabłysnąć, coś poczytałeś w goglach i do końca nie wiesz co piszesz, a tylko trolujesz. Oliwa z oliwek nie nadaje się do głębokiego smażenia (frytki, ryby ...) Ma podobną temp. dymienia jak np. masło (nieklarowane) Czy do jajecznicy używasz oleju rzepakowego lub frytury ? Autor podał prosty , dobry przepis. Proste przepisy mają taką wadę że w głównej mierze o smaku decydują użyte składniki (ich jakość) Oliwa z oliwek w tym przypadku wpływa znacząco na smak. W przepisie wyraźnie autor napisał : "Na patelnię wlewamy oliwę. Od razu dodajemy warzywa" - czyż nie proste ? Oczywiście idiota spali olej rozgrzewając go do oporu przed dodaniem pokrojonych warzyw. Ale każdy kto ma trochę pojęcia o gotowaniu podsmaży. Czujesz różnice ? podsmażenie a smażenie ? Różnica jak szczanie w piwnicy , a picie w Szczawnicy ... Przepis bardzo dobry jak ktoś nie poskąpi wina, dobrej oliwy, soczystych słodkich pomidorów, dobrej jakości mięsa ... Gdybym miał się czegoś na siłę uczepić to jedynie momentu wrzucenia czosnku. Zdecydowanie lepiej po podsmażeniu warzyw przed samym dodaniem mięsa. Jeśli ktoś nie ma wprawy to bezpieczniej gdyż mocniej przypieczony gorzknieje ... Pozdrawiam
  • Gość Gość
    3117 dni temu
    słabe i niesmaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3204 dni temu
    Nikt kto ma pojęcie o gotowaniu nie smaży na oliwie extra virgin...

    odpowiedz

  • Basta Basta
    3232 dni temu
    W Bologni nie jada się spaghetti bolognese tylko tagliatelle al ragù! Główna różnica polega na tym, że sos mięsny tradycyjnie jada się ze wstążkami, a nie ze spaghetti!

    odpowiedz

  • andrzej andrzej
    3129 dni temu
    co za janusz z ciebie...
  • Jestę robotę Jestę robotę
    3262 dni temu
    Tryb drukowania słaby. Bez sensu rozbija na dwie kartki kiepsko rozmieszczony tekst...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3314 dni temu
    sosu MIĘSNEGO bolognese żaden szanujący się WŁOCH nie podaje ze spaghetti tylko zTAGLIATELLE - wg fantastycznej ksiązki WŁOSI ZYCIE TO TEATR Macieja Brzozowskiego /str134 / :) polecam lekturę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3319 dni temu
    prawdziwie włoskie spaghetti bolognese!!! marchew, seler naciowy, pomidory pelati, krojone, bez skórki, a nie jakies przeciery, sosy czy pasty...jak w italii!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3319 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie takie jest spaghetti Stefano :)
  • Gość Gość
    3319 dni temu
    o tym wlasnie napisalem ;-)

zobacz wszystkie


Historia sosu bolońskiego – co musisz o nim wiedzieć?

Jeśli poszukujesz najbardziej charakterystycznych włoskich smaków, spaghetti bolognese powinno znaleźć się na szczycie Twojej listy potraw do wypróbowania. To kompozycja, której przedstawiać nikomu nie trzeba. W kategorii dań z makaronem w roli głównej żadne inne nie może się z nią równać pod względem popularności. Dobre spaghetti bolognese zjedzą ze smakiem nawet ci, których nieszczególnie pociągają inspiracje z Półwyspu Apenińskiego. To po prostu danie dla wszystkich!

Zanim przejdziemy do przepisu na sos boloński i podpowiemy Ci, jak przygotować prawdziwe spaghetti bolognese, przyjrzymy się historii tej kultowej potrawy. Jak nietrudno się domyślić, spaghetti bolognese pochodzi z Bolonii. Zanim pojawiło się spaghetti w znanej nam formie, był jednak sos boloński, którego korzenie sięgają średniowiecza. Oczywiście – przepis na dawny sos boloński nie mógł zawierać składników, które obecnie uważa się za nieodzowne – pomidorów. Sos boloński powstawał wtedy zatem z wykorzystaniem mięsa (cielęciny i wieprzowiny), cebuli, selera, czosnku i marchewki. Jeden z pierwszych zapisanych przepisów na sos boloński pochodzi z wieku XIII. Z czasem popularność specjału regionu Emilia-Romana zaczęła docierać także do innych zakątków Europy. Sos boloński w tym czasie coraz częściej zestawiany bywał z innym smakołykiem, który dotarł do Italii z Chin w XIII wieku, wraz z wieloma innymi skarbami za sprawą Marco Polo. Mowa oczywiście o makaronie. W wieku następnym we Włoszech zaczęły rodzić się pierwsze związki i korporacje makaronowe, dzięki którym państwo to stało się makaronową potęgą.

W wieku XV na Sycylii kucharze rozpoczęli wytwarzać makaron z pszenicy durum, w wieku XVII rozpoczęła się mechanizacja i pełna profesjonalizacja jego produkcji. Wobec tego narodziny spaghetti bolognese, czyli owocu przebojowego romansu doskonale znanego sosu z zyskującym na popularności makaronem, były tylko kwestią czasu! W latach 40. XX wieku amerykańscy żołnierze walczący na Półwyspie Apenińskim pokochali prawdziwe spaghetti bolognese i z radością zabrali je ze sobą do swojego kraju. I tak rozpoczęła się międzynarodowa sława i popkulturowe uznanie dla spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese – przepis Kuchni Lidla, któremu możesz zaufać

Zanim przejdziesz do realizacji przepisu na makaron bolognese z Kuchni Lidla, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne. Należą do nich pojemny garnek do gotowania makaronu, sito, patelnia i praska (lub tarka) do czosnku. Wszystko jest? Świetnie. Pora przytoczyć kilka ważnych faktów związanych z przygotowywaniem tej potrawy. Polecany przepis zaliczamy do kategorii przepisów łatwych, a więc odpowiednich także dla początkujących adeptów kuchennego rzemiosła. To uniwersalne danie rodem z Italii stworzysz już w półtorej godziny. Trzymając się ilości składników podanej w naszym przepisie na makaron bolognese, przygotujesz cztery porcje potrawy. Wartość energetyczna całego dania wynosi około 3412 kcal. Ponadto, jeśli od formy pisanej wolisz poradniki wideo, możesz obejrzeć materiał, w którym pokazano, jak przyrządzić tradycyjne włoskie spaghetti bolognese. A teraz czas na omówienie poszczególnych etapów przygotowania sosu bolognese z przepisu Kuchni Lidla!

Spaghetti bolognese – składniki

Na samym początku musisz zająć się jakże ważnymi składnikami oryginalnego spaghetti bolognese, a więc warzywami. Marchewkę, cebulę i seler pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż w prasce. Wszystkie te składnik wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Pamiętaj o tym, że musisz utrzymać niewielki ogień – łatwo przypalić składniki włoskiego spaghetti bolognese, a tego chcesz za wszelką cenę uniknąć. Jeśli uznasz, że to „już”, towarzystwo warzyw zaszczyć mielonym mięsem. Zarówno z mięsem na patelni, jak i bez mięsa musisz cały czas mieszać.

Teraz nadeszła pora na kolejny bardzo ważny składnik oryginalnego spaghetti bolognese – wino. Uwaga – pomimo że do przygotowania sosu zalecamy wykorzystanie zaledwie 125 ml wina, pamiętaj, że to specjał przeznaczony wyłącznie dla dorosłych smakoszy. Jeśli zatem pragniesz zaserwować oryginalne spaghetti bolognese także degustatorom nieco młodszym – zrezygnuj z tego składnika. Całość podgrzewaj tak długo, aż trunek wyparuje. Wtedy możesz wzbogacić kompozycję pomidorami pelati oraz wymienionymi w przepisie przyprawami i bazylią. Z nią tradycyjne włoskie spaghetti bolognese smakuje jeszcze lepiej!

Spaghetti bolognese – prosty przepis Kuchni Lidla

Doskonale wiesz już, jak przygotować sos boloński do włoskiego spaghetti. Nie ma jednak spaghetti... bez makaronu. Do oryginalnego spaghetti bolognese musisz wykorzystać oryginalny makaron do spaghetti, czyli długie nitki, które pasują nie tylko do bolognese, ale też do spaghetti po neapolitańsku czy carbonary. No dobrze – jeśli za nic masz wspaniałe tradycje kulinarne, możesz też sięgnąć po innego typu makaron – choćby tagliatelle, który cieszy się sporą popularnością w Bolonii, rigatoni lub penne. Bez względu na ostateczny wybór, musisz zagotować wodę w dużym garnku i lekko ją posolić. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj go wedle wytycznych zawartych na opakowaniu. Uwaga – to niezwykle ważne. Każdy makaron gotuje się inaczej, dlatego musisz zachować ostrożność. Jak miękki powinien być makaron do włoskiego spaghetti bolognese? Niezbyt – ugotuj go al dente. Pamiętaj, że dodatkowo zmięknie on nieco później, w kontakcie z sosem.

Jak zrobić sos bolognese – porady, triki

W temacie, jak zrobić spaghetti bolognese, mamy kilka porad, które mogą uczynić przygodę z daniem jeszcze ciekawszą. Oto one.

Zastanawiasz się, jak dodatkowo rozbudować smak potrawy po nałożeniu porcji na talerz? Posyp makaron startym serem. My postawiliśmy na grana padano i parmezan, choć możesz zdecydować się na inny ulubiony ser twardy. Choć bywają i tacy, którzy preferują spaghetti z miękkimi serami. Ser to niejedyna opcja na posypkę. Jeśli unikasz pokarmów odzwierzęcych, możesz bowiem zdecydować się na coraz popularniejsze w zielonej kuchni płatki drożdżowe. Godna rozważenia alternatywa dla nich to płatki ryżowe lub tahini. Jeszcze inny ciekawy pomysł na urozmaicenie smaku bolognese stanowi prażony słonecznik lub orzechy nerkowca.

Kolejna nasza porada dotycząca tego, jak zrobić spaghetti bolognese związana jest z o wiele wcześniejszym etapem przyrządzania potrawy – smażeniem warzyw i mięsa na patelni. W naszym przepisie na sos boloński radziliśmy, by wszystkie te składniki smażyć na oliwie z oliwek. Możesz jednak zastąpić ją masłem klarowanym – dodatkowo podkreśli ono aromat przygotowywanych potraw.

O czym jeszcze chcielibyśmy wspomnieć w związku z tym, jak ugotować spaghetti bolognese? Z pewnością o tym, że pyszny sos możesz wzbogacić o kilka dodatkowych składników. Jednym z najpopularniejszych z nich jest mleko – 100 ml będzie wystarczającą ilością. Jeśli unikasz nabiału, śmiało możesz zastąpić je napojem roślinnym.

A co jeśli przepis na sos boloński pragniesz dodatkowo podkreślić ostrymi akcentami? W takim razie nic prostszego. Dopraw sos odrobiną chilli lub pieprzu cayenne! To dość nietypowa porada, ale musisz wiedzieć, że niektórzy poszukiwacze nowych smaków łączą klasyczną włoską potrawę także z posiekanymi ostrymi papryczkami!

Spaghetti bolognese z winem… lub bez! Poznaj różne pomysły Kuchni Lidla

Po zapoznaniu się z naszym spaghetti bolognese z warzywami możesz mieć ochotę na wypróbowanie innych wyszukanych propozycji Kuchni Lidla. Koniecznie zerknij na ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku i dowiedz się, jak przyrządzić pyszne spaghetti już w pół godziny niewielkim nakładem pracy. Jako miłośnik lub miłośniczka włoskich smaków pewnie pokochasz też nietuzinkowe spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem według przepisu naszego mistrza kuchni Karola Okrasy, czy też przepis na spaghetti z soczystymi pulpecikami tegoż kucharza. A jeśli będzie Ci wciąż mało przepisów Karola, w Kuchni Lidla podpowiemy Ci też, jak wyczarować szybkie lasagne, a ponadto, jak ugotować cannelloni z mięsem w sosie porowym.

Wiesz już, jak zrobić spaghetti bolognese, możesz więc zacząć eksplorować inne zakątki włoskiej kuchni. Jedno jest pewne. Czeka na Ciebie inspiracji co niemiara i na pewno nie będziesz się z nami nudzić!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!