Odszumowanie

Gotowaliście kiedyś rosół z kury, a na powierzchni wywaru pojawiła się biała lub szara piana? Zastanawialiście się, co to jest i dlaczego tak się dzieje? Spokojnie, nie musicie wylewać całej zawartości garnka i rozpoczynać gotowania od początku, bo zapewniamy, że wszystko jest w porządku. Ta piana to nic innego jak szumowiny, które należy usunąć, czyli wykonać proces odszumowania. W przeciwnym wypadku mogą one popsuć smak Waszego wywaru.

Co to jest odszumowywanie?

To — najprościej rzecz ujmując — zbieranie piany z powierzchni wywaru lub bulionu. Przykładowo — rosół z kury zawsze zaczynamy gotować w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka kurczaka i przyprawy i stopniowo podnosimy temperaturę. Właśnie wtedy białko się ścina i powstaje biała lub szara piana — to są właśnie szumowiny, które za pomocą łyżki cedzakowej należy ściągnąć.

Teraz możecie już śmiało przystąpić do gotowania pysznych zup wg przepisów z naszej książki kucharskiej.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram