Pecora znaczy owca. Poznajcie pecorino.

Włochy szczycą się ponad 400 gatunkami serów. Nie wszystkie są znane na świecie, wiele z nich jest specjalnością małych regionów i można ich posmakować, odwiedzając jedynie niewielkie miasteczka lub wioski. Ale tych sławnych, sztandarowych serów włoskich jest całe mnóstwo i na szczęście mamy już te dobre czasy, gdy – żeby ich skosztować – nie trzeba wyprawiać się w daleką podróż.

Podczas Oryginalnego Tygodnia Włoskiego w Lidlu można posmakować wielu włoskich specjałów, między innymi sławnego sera ze słonecznej Italii – pecorino. To prawdziwy senior wśród włoskich serów, bo wg źródeł historycznych pasterze wyrabiali go już w I wieku naszej ery. Pecorino jest serem owczym („pecora” to po włosku owca), twardym, podpuszczkowym. Przyrównuje się go często do parmezanu. To podobieństwo dotyczy jednak raczej typu (oba sery twarde, dojrzewające) i zastosowania niż smaku, bo ten wg smakoszy jest wyjątkowy, bardzo różny od parmigiano. 
Pecorino ma wiele odmian. W zależności od stopnia dojrzałości można wybierać między serem świeżym (fresco), dojrzewającym (semistagionato) i dojrzałym (stagionato). Tego ostatniego możecie skosztować choćby zaraz, bo jest dostępny w ofercie Tygodnia Włoskiego. Pecorino stagionato odznacza się wyrazistym i pikantnym smakiem. Dojrzały pecorino jest świetnym składnikiem przystawek, komponując się doskonale z owocami (np. figami, winogronami, brzoskwiniami) oraz lekkim winem. Dojrzałego używa się tak jak parmezanu – kruszony lub tarty jest składnikiem bardzo wielu potraw – past, risotta, zup. 
 
Pecorino ma cztery podstawowe odmiany, których nazwy pochodzą od nazw regionów, w których są wytwarzane. W Lidlu dostępny jest obecnie pecorino toscano. Ma ostry, słony smak, ziołowy aromat i ziarnistą konsystencję.
Pozostałe odmiany to:
  • pecorino romano – odznacza się ostrym smakiem i silnym zapachem,
  • pecorino sardo – jest produkowany na Sardynii, ma ostry smak z lekkim posmakiem kwiatów i orzechów. Jest twardy i ziarnisty, 
  • pecorino siciliano – pochodzi z Sycylii, ma barwę ciemnosłomkową, w smaku dość ostry. Często produkowany jest w wersji z czarnym pieprzem.
 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram