Spróbuj grillowania na desce

Mięsa i ryby grillowane na drewnie zyskują niesamowity smak i aromat. Dym z drewna umieszczonego bezpośrednio nad żarem bądź obok ogniska nadaje mięsu wyjątkowy aromat i smak. 

Jak przygotować deskę do grillowania?

  • Zanurz deskę w wodzie, soku, piwie lub winie na kilka godzin – czas moczenia zależy od grubości deski i rodzaju drewna. Twardsze trzeba moczyć dłużej. Do wody możesz dodać niewielką ilość soli.
  • Przygotuj ognisko lub grill, zapewniając w nim odpowiednią ilość żaru.
  • Połóż przygotowaną deskę na grillu i zamknij pokrywę. Możesz też umieścić ją na żarze z ogniska (uwaga, żar nie może być za mocny). Deska musi się dobrze nagrzać − po kilku minutach deska zacznie lekko dymić i trzaskać. 
  • Uwaga: na ognisku lepiej deskę ogrzać krótko na żarze, a następnie ustawić tuż przy ognisku, by się nie paliła.
  • Ułóż potrawy na desce i zamknij pokrywę grilla.
  • Gdy grill będzie bardzo rozgrzany, deska może się zapalić. Przygotuj wodę w butelce z rozpylaczem!
  • Po zakończeniu grillowania gorące deski wstaw do naczynia z wodą − możesz je użyć ponownie, smak potrawy będzie jeszcze lepszy.
  • Pamiętaj, by używać desek z drzew liściastych, aby nie osmolić pieczonych produktów.
  • Do nadania pięknego aromatu potrawom zamiast desek możesz użyć małych szczapek do wędzenia na grillu z olchy lub klonu, które także trzeba namoczyć i zrobić z nich ruszt na grillu.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram