Auszpik – co to jest?

Auszpik. Znacie to określenie? Jeśli nie, to podpowiemy, że to potrawa lub przystawka podawana na zimno. Domyślacie się już, czym jest?

Auszpik, czyli…

Auszpik to podawana na zimno delikatna galaretka z mięsem, rybą lub warzywami. Na ogół przygotowuje się go na bazie żelatyny oraz bulionu, który można zastąpić białym winem lub porto. Ścięta żelatyna sprawia, że mięsa i ryby na długo zachowują atrakcyjny wygląd i dlatego auszpik doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich i imprez.

Auszpik w Polsce

Przygotowywanie i spożywanie tego typu dań ma w Polsce bardzo długą tradycję. Niektóre źródła wspominają, że już podczas uczty weselnej Zygmunta Starego i Bony Sforzy goście raczyli się „galaretą mięsną z sałatą”. Niemal każdy region Polski nazywa tę przekąskę po swojemu – na przykład w Wielkopolsce używa się słowa „galart”, popularne jest też określenie „nóżki”.

Auszpik jest ceniony za walory estetyczne (piękna prezentacja na stole), odżywcze (zawiera cenne dla organizmu proliny) i smakowe. Na dodatek nie jest trudny w przygotowaniu. Jak w domu zrobić auszpik? To bardzo proste: włóż do salaterki ugotowane warzywa oraz mięso, zalej bulionem z dodatkiem żelatyny i odstaw do schłodzenia.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram