Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Auszpik. Znacie to określenie? Jeśli nie, to podpowiemy, że to potrawa lub przystawka podawana na zimno. Domyślacie się już, czym jest?
Auszpik, czyli…
Auszpik to podawana na zimno delikatna galaretka z mięsem, rybą lub warzywami. Na ogół przygotowuje się go na bazie żelatyny oraz bulionu, który można zastąpić białym winem lub porto. Ścięta żelatyna sprawia, że mięsa i ryby na długo zachowują atrakcyjny wygląd i dlatego auszpik doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich i imprez.
Auszpik w Polsce
Przygotowywanie i spożywanie tego typu dań ma w Polsce bardzo długą tradycję. Niektóre źródła wspominają, że już podczas uczty weselnej Zygmunta Starego i Bony Sforzy goście raczyli się „galaretą mięsną z sałatą”. Niemal każdy region Polski nazywa tę przekąskę po swojemu – na przykład w Wielkopolsce używa się słowa „galart”, popularne jest też określenie „nóżki”.
Auszpik jest ceniony za walory estetyczne (piękna prezentacja na stole), odżywcze (zawiera cenne dla organizmu proliny) i smakowe. Na dodatek nie jest trudny w przygotowaniu. Jak w domu zrobić auszpik? To bardzo proste: włóż do salaterki ugotowane warzywa oraz mięso, zalej bulionem z dodatkiem żelatyny i odstaw do schłodzenia.
Trwa ładowanie komentarzy