Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Każdy z nas pamięta śniadaniówki – plastikowe pudełeczka, wewnątrz których kryła się kanapka lub owoc, zabierane do szkoły na drugie śniadanie. Czym więc jest bento i dlaczego naszą polską śniadaniówkę bije na głowę? Bento jest bowiem nie tylko pudełeczkiem. Bento to cała sztuka przygotowywania posiłku.
Ta egzotyczna śniadaniówka to rodzaj dania wywodzącego się z kuchni japońskiej. Jego początki sięgają aż V wieku, kiedy to wyruszający na polowania Japończycy pakowali na drogę podsuszony ryż. Tradycja bento ewoluowała na przestrzeni czasu, jednak do dziś ryż stanowi jego podstawowy element. Oprócz ryżu w tradycyjnym japońskim bento znaleźć można także ryby, mięso oraz piklowane i gotowane warzywa. Prawdziwą ideą jest jednak nie zawartość, a sposób podania poszczególnych elementów posiłku – wszystkie one muszą być bardzo estetycznie zaprezentowane. Do najpopularniejszych technik uatrakcyjniania zawartości bento należą m.in. formowanie ryżu, wycinanie dekoracyjnych kształtów z poszczególnych składników czy też nadawanie oryginalnych form omletom.
Istotnym „składnikiem” posiłku jest tutaj… pudełko, w jakie został zapakowany. Choć może być ono wykonane z tworzywa sztucznego, tradycyjnie wykorzystuje się lakierowane pudełka z drewna. Bywa, że są one także elegancko zdobione. Pudełka bento występują w różnych kształtach – mogą być prostokątne, owalne oraz okrągłe.
W Japonii rozróżnia się kilkanaście rodzajów bento i każdy z nich ma własną nazwę, zależną od tego, co stanowi główny składnik w pudełeczku.
Współcześnie, ze względu na rosnącą popularność bento w wielu krajach świata, coraz częściej spotyka się jego wariacje coraz bardziej odległe od tradycyjnych wzorców. Do jego przygotowania wykorzystywane są świeże warzywa i owoce, kanapki, gotowane jajka, a nawet ciastka i inne słodkości. Także wykorzystywane współcześnie pojemniki różnią się nieco od tradycyjnych – często wykonane są z plastiku lub metalu, a ich uzupełnienie stanowią specjalnie dopasowane pałeczki lub różne ozdobne elementy. Te ostatnie cieszą się szczególnym powodzeniem w przypadku przygotowywania posiłków dla dzieci.
Jeśli spodobała się Wam idea bento, koniecznie spróbujcie przygotować je samodzielnie w domu! To świetna zabawa, a zarazem pełnowartościowy posiłek dla Waszego dziecka, który zaspokoi jego głód podczas długiego dnia w szkole.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Trwa ładowanie komentarzy