Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Co się kryje pod tajemniczą nazwą chorizo? I z jaką kuchnią powinniśmy tę nazwę kojarzyć? Rozwiewamy wątpliwości!
Klasyk kuchni iberyjskiej
Kiełbasa chorizo jest bardzo ceniona w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Przygotowuje się ją podobnie jak inne wędliny wieprzowe, z tym że do chorizo dodaje się jeszcze odpowiednio przygotowaną, wędzoną i suszoną pikantną czerwoną paprykę pimenton. To właśnie ona nadaje kiełbasie charakterystyczny smak oraz czerwony wygląd.
Rodzaje chorizo
Jest wiele odmian chorizo: podwędzona, suszona, pikantna, surowa lub do grillowania. Można ją jeść jako samodzielną przekąskę (w hiszpańskiej kuchni mówią na to tapas) albo użyć do przygotowania tradycyjnej potrawy z tego regionu – paelli.
Na koniec rozwiewamy wątpliwości – jak właściwie należy wymawiać nazwę hiszpańskiej kiełbasy? Chorizo czytamy: czoriso.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
Trwa ładowanie komentarzy