Chorizo

Co się kryje pod tajemniczą nazwą chorizo? I z jaką kuchnią powinniśmy tę nazwę kojarzyć? Rozwiewamy wątpliwości!

Klasyk kuchni iberyjskiej

Kiełbasa chorizo jest bardzo ceniona w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Przygotowuje się ją podobnie jak inne wędliny wieprzowe, z tym że do chorizo dodaje się jeszcze odpowiednio przygotowaną, wędzoną i suszoną pikantną czerwoną paprykę pimenton. To właśnie ona nadaje kiełbasie charakterystyczny smak oraz czerwony wygląd.

Rodzaje chorizo

Jest wiele odmian chorizo: podwędzona, suszona, pikantna, surowa lub do grillowania. Można ją jeść jako samodzielną przekąskę (w hiszpańskiej kuchni mówią na to tapas) albo użyć do przygotowania tradycyjnej potrawy z tego regionu – paelli.

Na koniec rozwiewamy wątpliwości – jak właściwie należy wymawiać nazwę hiszpańskiej kiełbasy? Chorizo czytamy: czoriso.

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram