Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowując posiłki dla dzieci, trzeba pamiętać, że maluchy po części jedzą oczami. Ładne, kolorowe potrawy spotkają się z większą przychylnością i zainteresowaniem ze strony malców. Jest to również ważna wskazówka przy przygotowywaniu bento. Co możemy włożyć do pudełeczka?
1. Fantazyjne kanapeczki
W zwykłej śniadaniówce zawsze znajdziemy kanapkę. Nadaj jej nietypowy kształt za pomocą foremek do ciasteczek czy też foremki do sklejania pierogów. Intrygujący kształt z pewnością zachęci Twoje dziecko do jedzenia!
2. Warzywa
Marchewki, ogórki, papryka pokrojone w słupki są idealne do chrupania! Jeśli pudełko nie ma przegródek, włóż warzywa do papilotki do muffinek lub silikonowej foremki. Wytnij gwiazdki z plastrów cukinii, kalarepy. Możesz również użyć całych warzyw, które nie są zbyt duże, np. pomidorków koktajlowych, rzodkiewki.
3. Ryż – japońska klasyka
Japońskie bento nie mogłoby istnieć bez ryżu. W postaci małych zwartych kuleczek spełni swą rolę również w polskim bento. Smakuje równie dobrze na zimno!
4. Naleśniczki
Do pudełka możesz również włożyć zgrabnie zwinięte naleśniki. Farsz zależy już tylko od Ciebie i preferencji Twego dziecka.
5. Coś słodkiego
Na deser – słodki akcent! Tutaj możesz użyć owoców czy kawałka zbożowego ciasteczka. Wybierz takie owoce, które zamknięte w pudełku nie zmienią swojej konsystencji czy koloru. Pokrojone jabłka zrobią się ciemne. Jagody odradzamy ze względu na to, że brudzą.
Pamiętaj, by bento było różnorodne. Naszym zamiarem powinna być chęć stworzenia zbilansowanego posiłku – nie możemy postawić na same owoce i inne słodkości.
Trwa ładowanie komentarzy