Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Czy rzecz, której nazwa kojarzy się z bukietami, może mieć zastosowanie w kuchni? Może! A my wyjaśnimy dlaczego. Bouquet garni, czyli bukiet ziołowy, jest jedną z wizytówek francuskiej sztuki kulinarnej.
Jak zrobić własny bukiet?
Jak go zrobić? Należy wziąć oregano, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, zawinąć zioła w szeroki liść pora i całość owinąć sznurkiem. Taką wiązankę (chyba już jest jasne, skąd wzięła się nazwa) dodajemy do gotującej się potrawy – zupy, gulaszu lub pieczeni. Efekt? Oszałamiający bukiet smakowy i zapachowy, który tworzą gotujące się razem zioła. Podpowiadamy – najlepiej smakuj potrawę podczas gotowania i wyciągnij bouquet garni, gdy stwierdzisz, że aromat jest już dostatecznie intensywny.
Trwa ładowanie komentarzy