
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Czy rzecz, której nazwa kojarzy się z bukietami, może mieć zastosowanie w kuchni? Może! A my wyjaśnimy dlaczego. Bouquet garni, czyli bukiet ziołowy, jest jedną z wizytówek francuskiej sztuki kulinarnej.
Jak zrobić własny bukiet?
Jak go zrobić? Należy wziąć oregano, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, zawinąć zioła w szeroki liść pora i całość owinąć sznurkiem. Taką wiązankę (chyba już jest jasne, skąd wzięła się nazwa) dodajemy do gotującej się potrawy – zupy, gulaszu lub pieczeni. Efekt? Oszałamiający bukiet smakowy i zapachowy, który tworzą gotujące się razem zioła. Podpowiadamy – najlepiej smakuj potrawę podczas gotowania i wyciągnij bouquet garni, gdy stwierdzisz, że aromat jest już dostatecznie intensywny.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
Trwa ładowanie komentarzy