
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Czym jest kruszon? Według niektórych to słodka tarta z kruchego ciasta z dodatkiem owoców. Nie jest to jednak prawidłowe rozumienie tego pojęcia. Co więc się pod nim kryje?
Orzeźwiający napój
Kruszon, zwany inaczej bolą, to napój na bazie wina musującego (lub wina wytrawnego z wodą sodową), kruszonego lodu i owoców. Jest lekki, orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Największą popularnością cieszył się na przełomie XIX i XX w., często goszcząc na świątecznych stołach, podczas balów karnawałowych i spotkań towarzyskich. Jednak również dziś kruszon jest chętnie serwowany – to idealny napój na przyjęcie i pyszny koktajl, który dodaje ochłody w upalne dni.
Orzeźwiający kruszon przygotujesz w kilka chwil! Połącz lód, wino oraz ulubione owoce i ciesz się pysznym smakiem tego wyjątkowego, lekkiego napoju.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Trwa ładowanie komentarzy